Staden San Sebastiáns borgmästare Odón Elorza har idag träffat Sveriges Madridambassadör Anders Rönquist. Borgmästaren presenterade sin kandidatur för San Sebastián som Europas kulturhuvudstad 2016.

Den svenske ambassadören i Spanien, Anders Rönquist, besöker Bilbao och San Sebastián tillsammans med femtontalet andra. Rönquist representerar Sverige som EU:s ordförandeland. Med på resan är även rådgivare från Frankrike, en ekonomisk rådgivare från Tyskland samt ambassadörer som representerar Bulgarien, Cypern, Estland, Irland, Malta, Nederländerna och Rumänien tillsammans med chefen för Europakommissionen i Madrid.

När borgmästaren gjorde reklam för San Sebastián som Europas kulturhuvudstad skojade den svenske ambassadören till det och sa: ”Nu blir utrikesminister Moratinos inte glad”, medan de övriga besökarna skrattade.

I diplomatiska kretsar är det känt att den spanske utrikesministern Moratinos favoritkandidat som kulturhuvudstad 2016 är Córdoba, skriver dagstidningen Diario Vasco idag.

Annons

Anders Rönquist är Sveriges ambassadör i Spanien och Andorra sedan den 1 september 2005.

Foto: Pawel Flato