Visste du att från 2010 ska all konsument- och kontorselektronik som säljs inom EU maximalt dra 1W när de befinner sig i standby läge? EUs mål är att sänka energiförbrukningen med 35 TWh till år 2020.

EU direktivet (2005/32/EC) antogs av EU i juli 2005. Lagen om energianvändande produkter började gälla den 1 maj 2008 i Sverige. Lagen tvingar nu tillverkarna måste ta hänsyn till energiförbrukningen redan när produkten designas och tillverkas för att skapa en så pass energisnål produkt som möjligt.

Förordningen kommer, om allt går enligt planerna, att antas av EU kommissionen innan årsskiftet. Elektronikkonstruktörerna ges därmed knappt 18 månader till att anpassa sina kraftaggregat så att de uppfyller förordningen. Detta inkluderar även importörer, de produkter som inte uppfyller kraven kommer inte att få säljas inom EU.

2011 får energianvändningen i standbyläge eller i offläge hos en elektronisk produkt inte överskrida 1,0 Watt. För apparater med specialfunktioner som till exempel klocka eller lysande display etc. som alltid är på ligger den nya gränsen på 2W. Efter fyra år, 2014, kommer dock den högsta tillåtna gränsen att ligga på 0,5 watt.

Annons

2005 konstaterade EU-kommissionen att det fanns 3,7 miljarder installerade produkter med standby/off läge inom EU-länderna. Det innebar en elanvändning i standby/ offläge på 47 TWh (motsvarande drygt 7 procent av Sveriges totala energianvändning), en kostnad på 6,4 miljarder euro och 19 miljoner ton koldioxidutsläpp.

EU kommissionen uppskattar att de nya energibesparande reglerna kommer att minska energianvändningen inom Eu med 35 TWh per år vid 2020. Kraven för standby/ offläge förluster är de första som tagits upp till beslut i EU, en rad krav för andra produkter kommer i höst.