Turistsektorn på Costa del Sol kan i dagsläget beskrivas som en illa tilltygad boxare, inträngd i ena ringhörnan, som mottar slag efter slag. I förra veckan kom det första tunga slaget, att kusten inte fick några lättnader i statens strategi med att gå in i avtrappningsfas 1. Av Ola Josefsson
Under gårdagen kom nästa tunga slag att det väntar 14 dagars karantän för inresande till Spanien. Och inom kort väntas nästa tunga slag från Sánchez-regeringen mot turistsektorn att det utlysta nationella nödläget troligtvis förlängs fram till slutet av juni.
Sánchez-regeringen ser i nuläget över lagen som säger att förlängning endast kan göras i 15-dagarsperioder. De vill i stället ta beslut på att utöka nödläget 30 dagar.
Det betyder att regeln om 14 dagars karantän för inresande kan komma att gälla till slutet på juni om det nationella nödläget förlängs. Och vem vill sitta på sitt hotellrum eller i sin semesterbostad i 14 dagar i väntan på att röra sig någorlunda fritt förutom att gå till matbutiken och handla?
Ett antal hårda slag mot turistsektorn som i sommar kan vara uträknad till 10.
Inte konstigt om regionalregeringens turistansvarige Juan Marín i samband med ett möte för turistföretagens sammanslutning i Andalusien, CEA (Consejo de Turismo de la Confederación de Empresarios de Andalucía) under tisdagen uttryckte sin oro.
– Regeringens annons om karantänbestämmelser för inresande gör att vi kan betrakta turistsommaren som död redan nu, säger Juan Marín och tillägger:
– Ingen lär komma hit om du måste tillbringa en semester i ett rum i 14 dagar.
Ytterligare ett kraftigt bakslag för turistsektorn som står för 12 procent av BNP och 13 procent av antalet arbetstilllfällen.
Regeringschefen Pedro Sánchez och hans partner på ytterkantsvänstern, Pablo Iglesias, ser i nuläget över planerna på en förlängning av det utlysta nationella nödläget till slutet av juni.
Andalusiens presidentråd och talesperson Elías Bendodo betonar att det handlar om att säkra upp turismen och vidta åtgärder för att möjliggöra turister från andra länder i stället för att ta död på den.
Bendodo har tidigare kritiserat centralregeringens beslut att låta Málaga och Granada på kvar i fas 0 i avtrappningsstrategin.
Luis Callejón Suñé som är president i hotellföreningen säger att beslutet om karantän sänder ut fel signaler hindrar turistsektorn att komma igång.
Hoppet för den spanska turistsektorn står nu till EU som under onsdagen väntas presenterar en plan för turism och transport och grönt ljus till resor under sommarsäsongen.
Både Portugal och Grekland kommer i sommar att öppna upp för utländsk turism.
Spanien, Italien, Frankrike och Tyskland håller på att utarbeta ett avtal om att ländernas invånare kan färdas fritt mellan dessa länder i sommar. Avtalet har stor betydelse för tyskar med semesterbostad på Mallorca.
Hur det nu blir med den saken återstår att se.
– Beslutet om 14-dagars karantän är ett hårt slag även för turismen eftersom det tidigare har planerats för ”korridorer” från Tyskland till Balearerna och Kanarieöarna. Med denna karantän bromsas alla kommersiella möjligheter i detta avseende, säger José Luis Zoreda, verkställande direktör för arbetsgivaren Exceltur.
Läs mer: KLICKA HÄR: Vem kan resa in i Spanien och behöver man sitta i karantän?