Regnovädren ”Mónica” och ”Nelson” har varit mycket bra och lindrat den kritiska situationen något men fortsatt gäller torka.

Det säger Jesús Riesco som är chef vid väderlekstjänsten Centro Meteorológico de Aemet i Málaga.

Jesús Riesco

I tisdagens nummer av Diario Sur intervjuas Riesco som säger att ”vi behöver dubbelt så mycket regn i Málaga för att det ska bli ett normalt hydrologiskt år”.

Hur det blir i fortsättningen av april är högst osäkert. Något mer regn de närmaste två veckorna lär det inte bli.

Annons

Mars månad var onormalt blöt enligt de officiella siffrorna som utgår från mätstationen vid Málaga flygplats. Samtidigt var januari och februari onormalt torra liksom de senaste höstarna.

Under mars föll det 143 mm regn vid flygplatsen varav 95 mm föll under Semana Santa. Normalt för mars är 66 mm. Det betyder att mars månad 2024 var dubbelt så blöt som vanligt.

Det talas en del om att regnperioden på Solkusten har senarelagts. Men det är för tidigt att uttrycka sig i de termerna menar Riesco.

Läs mer: Fem månaders vattenkonsumtion föll som regn och inställda processioner

– Det har varit så de senaste åren men det är för tidigt att slå fast att lågtrycken med regn har förflyttats från vintern till våren. En förändring måste observeras under flera år.

Det hydrologiska året börjar 1 oktober och slutar den 30 september.

– De tid som återstår är inga månader med stora mängder nederbörd. Så underskottet på vatten kvarstår. De senaste regnen har lindrat den kritiska situationen men det betyder inte att vi kommer att ta oss ur den meteorologiska torkan, säger Jesús Riesco till tidningen.

Han tillägger att det blir varmare för varje år och det verkar även bli mindre nederbörd. Enligt klimatmodeller förutspås det i framtiden bli mellan 10 och 20 procent mindre nederbörd i södra Spanien.