Även den generella inflationen ökade något till 3,4 procent medan den underliggande inflationen minskade till 3,6 procent. 

Priserna i matbutikerna fortsätter att vara den svåraste nöten att knäcka när det gäller den höga inflationen i Spanien. 

Den årliga ökningen på basvaror i mataffärerna under januari var 7,4 procent. Det är en knapp ökning sett till december 2023, enligt uppgifter från det nationella institutet för statistik (INE). De kraftigaste ökningarna var på fisk och skaldjur, grönsaker och matolja. 

Matinflationen är den som skiljer sig mest från den generella inflationen i landet. Den låg under förra månaden på 3,4 procent vilket är 0,3 procent mer än december. 

Annons

De ökade priserna på mat kommer minst sagt olägligt. De sammanfaller med de pågående jordbruksprotesterna där flera av landets bönder har tagit sig ut på gatorna och krävt mer rättvisa priser, ett slut på vad de kallar “orättvis konkurrens” från andra länder och ett lättande av EUs byråkrati. 

Spaniens ministerium för ekonomi har medgett att matpriserna “fortfarande är höga” men insisterar på att de är “på kurs” att lägga sig på en normal nivå igen. 

De poängterar att inflationen på mat har minskat med mer än hälften under det senaste året. I februari 2023 låg den på 16,6 procent. 

Den underliggande inflationen, som exkluderar priser på mat och energi, föll med 0,2 procent till 3,6. Alltså lite högre än den generella inflationen men ändå den lägsta siffran sedan mars 2022.