En uppgjord eld i ett picknickområde är den troliga orsaken till den skogsbrand som härjade på ett 700 hektar stort område på Solkusten natten mot måndagen. Det säger Remedios Martel talesman vid regionalregeringen Junta de Andalucia efter att fått del av resultaten från undersökningar av Brigada de Investigación de Incendios Forestales (BIIF).

En dåligt släckt grillhärd i ett populärt picknickområde vid en flodfåra tros vara den bakomliggande orsaken till branden.
”Allt började med en liten eldstad vid en flodfåra som är ett populärt rekreationsområde. Vanligtvis strömmar det vatten i flodfåran men just för tillfället var det endast enstaka vattensamlingar”, säger en företrädare ur regionalstyrelsen till dagstidningen La Opinión de Málaga.

Den friska byiga vinden bidrog till att elden spred sig och fick fäste i vegetationen.

Att branden skulle vara avsiktlig har myndigheterna i nuläget så gott som avfärdat. I stället handlar det om oaktsamhet.

Annons

Dagstidningen La Opinión skriver att 60 procent av skogsbränderna i provinsen Málaga under de senaste 25 åren har orsakats av människor. Det handlar om 3.556 bränder de senaste 25 åren där 1.122 (31,55%) har varit anlagda och 984 (27,67%) bränder uppstod genom vårdslöshet. 247 bränder uppstod på grund av olyckor, 59 bränder var resultatet av naturfenomen som åskväder och 1.144 bränder uppstod genom okänd anledning.

Det riktas även i dag kritik mot Mijas borgmästare Ángel Nozal, som tidigt var ute och kommenterade händelsen med att det rörde sig om en anlagd brand. En av borgmästarens hypoteser var att branden skulle vara en hämnd mot kommunens stadsplanering och en fejd mellan grannar i området.

Under de senaste två decennierna har 42.773 hektar mark brunnit i provinsen Málaga.