Vid en presskonferens vid middagstid på fredagen meddelade regeringens talesperson María Jesús Montero och hälsovårdsminister Salvador Illa att provinserna Málaga och Granada går in i fas 3 tillsammans med samtliga åtta provinser i Andalusien från måndag 8 juni. Samtidigt går Castilla y León och Madridregionen in i fas 2. Montero och Illa meddelade även att den sista förlängningen av det utlysta nationella nödläget har blivit godkänd och gäller fram till 21 juni. På fredagen slutar den officiella tio dagar långa landssorgen.

María Jesús Montero passade på att tacka alla inom det offentliga och privata för deras arbete.
”Vi vill berömma alla men särskilt de som har arbetat i frontlinjen mot coronaviruset på bekostnad av sin egen hälsa. De står för det bästa av oss”.

Andalusiens regionpresident Juanma Moreno välkomnar beslutet att provinserna Málaga och Granada också går in i fas 3 från måndag. Han skriver på Twitter:

”Alla andalusier kommer ur krisen tillsammans. Vi är den region som har lägst antal aktuella smittfall i coronaviruset. Det fanns ingen mening med att någon provins skulle bli efter. Vi kommer att fatta lämpliga beslut med öppenhet, noggrannhet och ansvar. Tillsammans går vi nu till fas 3”.

Annons

Från fas 3 väntar ytterligare lättnader:
Den tid som varit reserverad för motion/promenader för personer från 70 år upphör. Från måndag kan alla promenera och motionera när de så önskar.
Nu kan biografer och teatrar öppna. Guidade visningar vid nationalmonument och museum tillåts.
Du kan arrangera folksamlingar på upp till 20 personer mot tidigare 15.
Barer och restauranger med utomhusservering kan ha 75 procent av beläggningen.
Du kan beställa en kaffe eller ta en öl, ett glas vin, vid baren.
Begravningar och minnestunder kan hållas med max 50 personer utomhus och max 25 personer inomhus.
Kyrkor och församlingar kan hålla gudstjänster eller möten med en beläggning på upp till 75 procent av det tillåtna.
Bröllop med upp till 150 personer utomhus eller 75 personer inomhus blir tillåtna.
Samtliga butiker och köpcentrum kan hålla öppet med begränsningar på antalet kunder.
Kongresser med upp till 80 personer tillåts.
Gruppträningspass med upp till 20 personer blir tillåtet och gymanläggningar kan ta emot 50 procent av tillåtna normalbeläggning.
Även diskotek och nattklubbar kan öppna. Däremot blir det inte tillåtet att dansa.
Tjurfäktningar kan arrangeras.

Hälsodepartementet poängterar att de som känner sig dåliga bör stanna hemma och vara i karantän.

Social distansering på minst två meter eller munskydd är fortsatt obligatoriskt på offentliga platser.

Regeln att bara röra sig i den provins där man bor tar regionregeringen beslut om från fas 3. Junta de Andalucia kommer att ge ett besked om det i morgon lördag 6 juni.

Det bekräftar också regionpresidenten Juanma Moreno.
– På lördagen håller vi ett sammanträde med expertgruppen inom hälsofrågor och tar då ett lämpligt beslut som är grundat på öppenhet och ansvar.

Tilläggas kan:
På fredagen kom det även besked att SAS trots UD:s avrådan börjar flyga från Kastrup till Medelhavet i juni. Av totalt 20 linjer kommer 16 att utgå från Kastrup däribland Málaga och Mallorca. Normalt har SAS 290 linjer sommartid.

SAS har även infört kravet på munskydd.

UD:s avrådan mot alla resor utomlands ligger fast till den 15 juli – men kan komma att hävas innan det, enligt utrikesminister Ann Linde (S). Den som trotsar rekommendationen kan inte räkna med någon hjälp från utrikesdepartementet om det uppstår problem på resan, skriver travelnews.se.