Försäljningen av bostäder minskar med 30 procent och hamnar i samma nivå som 2012 och 2013. En färsk rapport säger att så länge de utländska turisterna lyser med sin frånvaro sker en avmattning. Rapporten förutspår en snabb återhämtning.

En färsk rapport från fastighetsmäklaren Panorama som är en av de äldsta i Marbellaområdet visar att försäljningen i år väntas backa med 30 procent för att hamna på liknande nivåer som åren 2012 och 2013.

Det är i huvudsak britter och nordbor som till 80 procent är de köpstarkaste grupperna av lyxobjekt i Marbella, Estepona och Benahavís, som ligger på över 750.000 euro.

Rapporten ”Compra y venta de propiedades durante la crisis del coronavirus: una perspectiva de mercado” (Köpa och sälja fastigheter under coronakrisen sett ur ett marknadsperspektiv”) publicerades på onsdagen.

Jämfört med den ekonomiska krisen 2008 är marknaden mer solid nu. Denna gång är det ingen bank eller finanskris.

Det är i första hand turister som är köparna. Normalt är att de köper en bostad i solen för att hyra ut. Efter några år väljer en del att flytta hit och det blir deras fasta adress.

Enligt Christopher Clover vid Panorama har försäljningen stannat upp delvis i samband med covid-19-pandemin. Eller så har processen med att köpa tillfälligt stannat upp, säger han till Diario SUR som hänvisar till rapporten.

Köpare väntar på att en prissänkning ska inträffa, men om det blir så beror helt på säljarna. Finns det ingen panik med att sälja så väntar dessa. I stället kan önskan om fallande priser i stället bidra till att återhämtningen av marknaden bromsas upp.

Efter den ekonomiska krisen 2008 tog det cirka fyra år innan bostadsmarknaden kom på fötter igen i Marbellaområdet. Beroende på om det blir en andra smittvåg av coronaviruset eller ett vaccin tas fram tror författarna till rapporten att det kan ta upp till två år innan marknaden har återhämtat sig den här gången.

Oavsett hur den närmaste tiden gestaltar sig kommer det bli ett tapp inom bostadsmarknaden utom när det kommer till fastigheter med ett exceptionellt läge och pris. Under normala tider tar det cirka ett år att hitta en köpare till ett objekt.

Rapporten visar också att de som verkligen önskar sälja den närmaste tiden kan behöva justera utgångspriset på mellan 10 och 20 procent. Samtidigt finns det fastigheter som inte kräver någon justering av priset för att locka köpare.