De går som en raket i opinionsmätningarna inför det allmänna valet 20 december. Vid den senaste CIS-mätningen backar PSOE med 4,5 procentenheter medan Ciudadanos ökar med 4,3. Det betyder att det skiljer 1,8 procent mellan det näst största partiet PSOE och trean Ciudadanos.

Partiet har samtidigt väckt en kontrovers med förslaget att komma åt situationen med ojämlika straff för män och kvinnor när det gäller könsrelaterat våld.

2004 kom en ny lag under regeringen José Luis Rodríguez Zapatero (PSOE) där män automatiskt får längre straff än kvinnor vid könsrelaterat våld. Ciudadanos vill nu se en lagändring. De menar att det råder en särbehandling som liknar en kollektiv bestraffning.

Partiledaren Albert Rivera vill också se en statlig pakt för att komma åt det könsrelaterade våldet som beskrivs som ett gissel.

Annons

Ciudadanos startade först som ett regionalt parti i Katalonien som en plattform under namnet Ciutadans de Catalunya den 7 juni 2005. Det är ett parti som på den politiska skalan ligger på mitten.