Partiledningen för Ciudadanos har beslutat att utesluta partiets lokala språkrör och samordnare, svenskan Betty Gräns, i Torrevieja på Costa Blanca. Det bekräftas av partiets samordnare i provinsen Alicante, Emigdio Tormo. Det uppger dagstidningen Informacíon. Av Ola Josefsson

Utan tillstånd från partiet gick Betty Gräns i förra månaden ut och presenterade sig som partiets borgmästarkandidat i Torrevieja. Enligt Emigdio Tormo ska även Betty Gräns ligga bakom ett bedrägeri med 20 till 30 påhittade medlemmar. Samtliga medlemmar ska ha använt sig av samma e-postadress och bankkonto för medlemsavgift.

Betty Gräns förnekar samtliga anklagelser och menar att Emigdio Tormo bedriver ett ”smutsigt spel” mot henne.

Enligt lokala medier i Torrevieja ska svenskan själv ha betalat medlemskapet i partiet för tre familjer. Vid ett möte den 28 februari där partiets borgmästarkandidat skulle väljas ska Betty Gräns ha vunnit omröstningen med 90 procent av rösterna.

Den 31 mars kom beskedet från Ciudadanos regionkontor i Valencia att Betty Gräns utesluts från partiet.
”De har startat ett krig mot mig, men jag kommer att fortsätta kämpa” säger Betty Gräns som tänker resa till partiets huvudkontor i Barcelona för att kräva att bli återupptagen igen.
”Annars startar jag ett eget parti” tillägger hon.

Uteslutningen från partiet sker utan att Betty Gräns kan protestera mot beslutet och få det upphävt. Dagstidningen Informacíon skriver att en person som har varit medlem endast upp till sex månader inte kan få beslutet om en uteslutning upphävt. Det visar partiets stadgar. Betty Gräns presenterades som språkrör för Ciudadanos i Torrevieja så sent som i december.

Betty Gräns har tidigare varit bosatt i Växjö innan hon flyttade till Torrevieja. Hon är född i Beirut, Libanon, under namnet Betty Mourad, och är svensk medborgare.

Enligt en källa till Svenska Magasinet ses händelsen i Torrevieja som ”mycket känslig då Betty Gräns är syster till Christina Saliba som är en känd företagsledare i PR-branschen i Sverige”. Christina Saliba ska enligt uppgift till Svenska Magasinet vara PR-konsult åt flera svenska kändisar. Hon var tidigare moderat politiker i Växjö.

På torsdag har Emigdio Tormo utlyst ett möte där partiet Ciudadanos ska utlysa ett nytt språkrör och samordnare i Torrevieja.