Den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström får hård kritik i Spanien. På dagstidningen La Razóns ledarsida skriver Alfonso Ussía om Malmströms två sidor. Nyligen anklagade Malmström Guardia Civil för att ha orsakat tragedin i Ceuta med 15 flyktingars död.

”Dock är hennes iver något helt annat när det gäller hennes eget land” skriver Alfonso Ussía och fortsätter:

”För några dagar sedan skickade Sverige en jordansk invandrare till Spanien. Invandraren med hälsoproblem fick ingen läkarvård i Stockholm och Sverige ignorerade hans begäran om asyl. Och Malmström är tyst”.

Det är inte första gången som det riktas kritik mot den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström. I början på mars formulerade fackförbundet UniónGC (Unión de Guardias Civiles) ett klagomål mot henne. En anmälan mot Malmström lämnades in till högsta domstolen Audiencia Nacional i vilken hon anklagas för förtal och ärekränkning.

Annons

Enligt UniónGC ska Cecilia Malmström med en kommentar gett Guardia Civil skulden för 15 migranters död den 6 februari.

”Vi förstår inte hade en sådan som señora Malmström, en EU-kommissionär med bred politisk bakgrund har kunnat anklaga Guardia Civil-anställda för dessa människors död, även om det inte sägs direkt, så menar hon att deras handlande ha orsakat den panik som ledde till att 15 personer drunknade” enligt ett uttalande från Guardia Civil.

Enligt fackförbundet har Cecilia Malmström kommit med ogrundade insinuationer då hon har sagt att resultatet av Guardia Civils handlande var en av orsakerna till de 15 dödsfallen.
”Doña Malmströms ord passar inte in i ett demokratiskt utrymme vilket allvarligt undergräver vår integritet och rykte” enligt UniónGC.

Nyhetsbyrån EFE rapporterade att Cecilia Malmström nekar till att hon ska ha anklagat Guardia Civil för 15 migranters död. Samtidigt påminde Malmström om att gummikulor har använts och skapade panik bland flyktingarna.

”Jag har inte anklagat någon för den tragiska döden där flera invandrare omkom. Jag har bara uttryckt oro för situationen och för de uppgifter jag fått”, sa Malmström vid en presskonferens i Bryssel. Fackförbund anmäler Cecilia Malmström för förtal