Spaniens hälsovårdsminister Carolina Darias sa på torsdagen vid en tv-intervju att det blir en andra påfyllnadsdos av covidvaccin till hela befolkningen i Spanien i höst. Hittills har folkhälsokommissionen godkänt en fjärde dos bara till de över 80 år.

Darias betonar att åtgärden med en andra boosterdos till hela befolkningen har folkhälsokommissionens godkännande. Men faktum är att i dagsläget har inte kommissionen gett grönt ljus till en andra påfyllnadsdos till hela befolkningen, skriver flera spanska medier på torsdagen.

Hittills gäller den fjärde dosen bara för personer över 80 år men inte för hela befolkningen.

Men oavsett, som Carolina Darias sa i samband med en tv-intervju i programmet Al Rojo Vivo i La Sexta ”kommer det att finnas en fjärde dos till hela befolkningen någon gång i höst”.

Nya vacciner ska även anpassas till nya coronavirusvarianter.

Amós García som är president i den spanska vaccinsammanslutningen AEV (Asociación Española de Vacunología) har kommenterat Carolina Darias uttalande med att det är ”förvirrande”:

Bara för att det kommer att finnas vaccin för hela världen betyder det inte att de kommer att administreras till hela världen.

– Jag är säker på att ministern syftade på det, säger Amós García.

Enligt Folkhälsokommissionen ska personer över 80 år vaccineras plus de med nedsatt immunförsvar.