Nya byggnormer som regionalregeringen Junta de Andalucia presenterat kommer att förlama byggsektorn i ett tiotal kommuner utmed Costa del Sol. Det drabbar även hotell, sportanläggningar och strandpromenader speciellt i Axarquía-området öster om Málaga.

Byggare och kommuner har de senaste åren haft svårt att locka köpare och investerare. Den nya lag om strandskyddet som regionalregeringen godkände i tisdags gör att branschen hamnar i ett dödläge skriver dagstidningen Diario SUR idag.

Elva kommuner i provinsen Málaga som har projekterat för 10.000 bostäder 500 meter från havet påverkas mest av den nya lagen. I Rincón de la Victoria (bilden) var två tusen bostäder planerade enligt Plan General från 1992. Vid Torre de Benagalbón skulle även ett sportcenter och ett hotell uppförts samtidigt som strandpromenaden skulle byggts ut.

Även i Torrox, Nerja och Vélez-Málaga tvingas flera byggprojekt att läggas på is på grund av den nya lagen som stoppar projekt upp till 500 meter från strandlinjen.

Annons

Byggstoppet inverkar även på projekt på västra Costa del Sol. I Mijas Costa var 6.000 bostäder planerade mellan club La Costa och Los Cerros del Águila.