Södra sluttningen av Sierra de Tejeda är spektakulär och vacker. Här ligger La Maroma som anses vara den högsta punkten i provinsen Málaga och mäter 2.069 meter. Sierra de Tejeda är bergskedjan som skiljer Axarquía från Granadaprovinsen.

Men det som alla pratar om är Caminito del Rey de la Axarquía och hängbron vid Saltillo några kilometer från Canillas de Aceituno. Den invigdes 27 oktober 2020 och under Alla Helgonhelgen kom det runt tre tusen besökare.

Plaza de Canillas de Aceituno

Från torget i Canillas de Aceituno till hängbron är det cirka tre kilometer, ungefär en timmes vandring. Fortsätter du ytterligare fyra kilometer kommer du till Sedella.

På torget framför kommunhuset sammanstrålar vandrare utifrån med byns befolkning

Från det lilla torget fram kommunhuset i Canillas de Aceituno börjar vandringen mot hängbron. Platsen är också starten för de som tar sikte på bergstoppen La Maroma. Ovanför trapporna till vänster om kommunhuset finns skyltar som pekar ut färdriktningen.

Annons

Glöm inte bort att ta en titt på Canillas de Aceituno. Framför kommunhuset finns ett av byn främsta kännetecken, Casa de los Diezmos, i Mudejar-stil. Det fungerade som skattehus dit invånarna gick för att betala skatten till byn som ägdes av Marquesado de Comares. Byn ingår för övrigt i Ruta Mudéjar de la Axarquía.

Det lilla torget framför kommunhuset är trevligt. Många vandrare börjar här med att ta sig en styrkande kaffetår. Eller avsluta vandringen med en god tapas.

Nedanför ligger byns kyrka, Nuestra Señora del Rosario, och plaza del Castillo, som fått sitt namn efter en morisk fästning vars ena mur finns bevarad. Det finns även en gammal morisk cistern även om den är svår att upptäcka.

Ovanför trapporna till vänster om kommunhuset börjar vandringen till hängbron. Här finns informationsskyltar

Vattenkanaler

Vandringen mot hängbron börjar vid trapporna till vänster om kommunhuset. Efter ett antal trappor är du snart ovanför byn och fortsätter vandringen på överbyggda vattenkanaler.
Du passerar mindre odlingar och olivträd. På vissa ställa är det i smalaste laget och det gäller att hela tiden vara uppmärksam var du sätter fötterna och stanna upp vid möten.
Efter tre kilometer och innan du har hängbron långt ned till höger passerar du ett avsnitt med metallgångar som kan påminna dig om Caminito del Rey. Det är metallgångar med staket som är fästa på kalkstenväggen.

Tredje största

Hängbron mäter 54 meter och är den tredje största i Spanien. Bara Los Cahorros i Monachil (Granada) och Congost de Mont-rebei i Lérida är större. Den har kostat 600.000 euro.

Plötsligt dyker de upp: ravinen och hängbron långt där nere

Veckoslut och nyhetens behag bidrog till många besökare första helgen. Därför kan det rekommenderas att besöka platsen i början på veckan. Frivilliga från civilförsvaret Protección Civil och tekniker från företaget Tierra Ferro har funnits på plats vid veckosluten och delat in vandrarna i grupper på tio eftersom det är gränsen för hur många som får vistas på bron samtidigt.

Naturens skönhet gör att många dras till området. Det är dramatiskt, spännande och en härlig upplevelse. Besökarna kommer från olika delar av Solkusten och Axarquía.
I stort sett känns vandringen trygg även om det finns några svåra passager som kräver erfarenhet och god fysik. Det finns några avsnitt där säkerhetsstaket borde finnas. Försiktighet kan rekommenderas (se ruta nedan).

Det är lätt att bli distraherad. Inte minst med kameran i hand. Det gäller att vara uppmärksam var man sätter fötterna. Även barnfamiljer trivs i miljön. Det behöver väl inte tilläggas att alla vill bli fotograferade på den 120 cm breda hängbron 65 meter ovanför ravinens botten.

Du som lider av svindel bör nog välja en annan plats. Och håll mobiltelefonen säkert i hand…

På andra sidan bron väntar en svår passage vidare mot Pozuelos (i färdriktning Sedella).

Om vinden ligger på upplever en del det som svårt att ta sig över. Och eftersom inte bron är fast rör den sig en aning vilket kan få en del att känna obehag. Bron är helt säker och klarar även när vinden ligger på enligt tekniker vid företaget Tierra Ferro.

Med bygget av hängbron i kombination med en dramatisk natur gör att besökarna strömmar till. De små byarna fylls av besökare vilket stimulerar ekonomin.
”Vi är mycket nöjda och stolta. Bygget av bron innebar mycket arbete. Det var värt all möda och ansträng när vi ser resultatet av alla som kommer hit” säger borgmästaren i Canillas de Aceituno, Vicente Campos (PP).

Alla beskriver det som ett lyft för inlandsturismen och företagen. Initiativ som dessa motverkar avfolkningen på landsbygden.

Dessutom ingår etappen i Gran Senda de Málaga som är gratis och som inte heller har något tak på kapacitet. Men som borgmästaren tillägger:
”Det är ingen strandpromenad. Det är ett kuperat landskap med branta sluttningar och det måste besökarna vara förberedda på och inte utmana ödet”.

Río Almanchares

Under den nya bron rinner río Almanchares som har sitt ursprung vid mer än tusen meters höjd för att sedan ta sig fram i den djupa ravinen. Tidens tand och vattnet som har bidragit till erosion har skapat ett spektakulärt landskap i området som är känt som La Rahíge eller Rahíje.
I stället för att gå till höger nedför stigen mot hängbron kan du fortsätta rakt fram genom metallgångar. Efter några tiotal meter kommer du till en metalldörr.

Dörren är öppen och du kan vandra vidare längs stigarna på bergssidan som leder ned till vattendraget.

De som ägnar sig åt canyoning under våren kommer hit. Men då är det nödvändigt att klättra nerför en besvärlig del och tar sig ned till vattendraget vid El Saltillo. Det är en svindlande gångväg längs flodbädden.

Historiskt arv

Förutom Canillas de Aceituno finns det tre andra byar som ingår i etapperna sju och åtta i vandringsleden Gran Senda de Málaga. Det är Salares, Sedella och Alcaucín alla med ett historiskt arv.
Efter hängbron är terrängen mycket kuperad och en brant stigning väntar. En del partier är komplicerade och det gäller att hålla ”tungan rätt i mun”. Du följer en upptrampad stig och tar dig upp via uthuggna trappsteg.

Vattendraget långt nedanför dig skär genom i den kalkrika terrängen och formar mystiska djupa raviner. Det är skönhet, natur och charm längs den branta sydvästsluttningen.

Sedella

Vandringsleden och den spektakulära hängbron som invigdes den 27 oktober förbinder Canillas de Aceituno och Sedella på nästan 700 meters höjd över havet har lyckats att bevarar sitt andalusiska arv med sin historiska miljö.

Efter cirka fyra kilometer från hängbron är du framme i Sedella. Du ser kyrkan San Andrés från 1500-talet.

Här kan du ännu se rester av vad som var en gammal moské. Framför kyrkan ligger Casa Torreón en byggnad i Mudejarstil som tillhörde Don Diego Fernández de Córdoba som fick titeln Señorío de Sedella. Här finns även ett gammal offentligt tvätteri och strax utanför byn en romersk bro.

Du hittar informationskontoret (Centro de Visitantes) vid byns västra infart som informerar om naturparken Parque Natural de las Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama.

Rábita

Många vandrare tar sig till bergstoppen La Maroma via Rábita. För att nå Rábita är man tvungen att vandra uppför en sluttning som suger med en höjdskillnad på 300 meter. En vandring som kräver att du är i bra form.

Det var meningen att det skulle bli en gruva på platsen. I stället är Rábita bara ett utgrävt hål som det finns många anekdoter om. Det har sagts att platsen var en helgedom i samband med Al-Ándalus och att tre sunnimuslimer är begravda här. Hålrummet är ganska djupt och många vandrare på väg till La Maroma stannar till här för att vila och njuta av panoramautsikten. Vid platsen finns en informationsskylt.

Fortsätter du österut väntar etapp 8 i på leden Gran Senda de Málaga. Den passerar Alcaucín och vidare till Periana i den västra delen av sluttningen till Sierra Tejeda. Från Boquete de Zafarraya har du en bra blick utöver Axarquía till gränsen mot Granadaprovinsen och till vattenreservoaren La Viñuela.

Alcaucín

I Alcaucín stannar många till för att se kyrkan Virgen del Rosario som byggdes på 1700-talet samt källan Fuente de los Cinco Caños som även under torra år har vatten. Färgglada blomkrukor, vitkalkade hus, snyggt och prydligt gör Alcaucín till en typisk andalusisk by.

I samma kommun ligger även El Alcázar som har fått sitt namn efter den fästning som en gång i tiden låg på platsen. Det vattendrag som bildar vackra vattenfall har också namnet Alcázar som söker sig ner till dalen och río Vélez. Över Alcázar vandrar vi på broar i sten och trä.

Från Alcaucín kan du sedan ta dig till bergstoppen La Maroma. Men det är värt att tänka på att den vandringen är svår. Andra vandrare väljer att stanna kvar på lägre höjd vid río Alcázar som bildar några större vattensamlingar med grönska och vegetationen. Härifrån är utsikten också fin.

Från El Alcázar utgår även den intressant vandringsleden ”ruta botánica” för dig som vill stifta bekantskap i naturparkens mångfald av växter och blommor.
Fotnot. La Maroma anses vara den högsta punkten i provinsen Málaga och mäter 2.069 meter. Men det finns två punkter som är högre, 2.073 meter, men de har inga namn enligt Instituto Geográfico Nacional. De ligger i samma område, dels i Sedella kommun, och i Alhama de Granada som tillhör provinsen Granada.

Fakta

Gran Senda de Málaga är en satsning som görs för att slå ett slag för grön turism, inlandsturism och äventyr i Málagaprovinsen. Leden är totalt 745 km lång och passerar 60 kommuner med totalt 35 etapper som lockat två miljoner turister. Caminito del Rey de la Axarquía ingår i etapp 7. Den har kostat 600.000 euro och är ett samarbete mellan Canillas de Aceituno kommun och provinsstyrelsen Diputación i Málaga. Arbetena påbörjades i februari och den 27 oktober 2020 öppnade hängbron. Etapp sju (25 km) som går mellan Cómpeta och Canillas de Aceituno beskrivs som den svåraste etappen ur fysisk synpunkt.

Canillas de Aceituno

Canillas de Aceituno har knappt två tusen invånare

Utgångspunkt för vår vandring är Canillas de Aceituno. Vid kommunhuset och kyrkan finns många fina kvarter och smågator. I den friska bergsluften blir du hungrig. Bodegón de Juan María är specialiserade på bergsgetter som tillreds i den vedeldade ugnen med vitlök (Calle Placeta, 6). Under vissa delar av året serveras fänkålsgryta. Även La Sociedad på Calle de la Iglesia 12 är kända för utsökt get. De har funnits i över fyra decennier.
Du kan även köpa byns eget vin, ”vino del terreno” eller handla sötsaker och kakor på bageriet El Mastrén.

Goda råd

Tänk på att ta med tillräckligt med vatten. Frukt, torkad frukt och nötter som mandel. Ryggsäck inte för tungt lastad. Solskydd.
Bra stabila skor. Funktionsdugliga kläder.
Barn under tio rekommenderas inte att gå vandringen.
Det är förbjudet att ta med husdjur.
Håll ögonen på stigen! Inte på mobilen!
Obligatoriskt att ha munskydd.
Svåraste delarna av vandringen:
1. Utmed vattenkanalerna från Canillas de Aceituno
2. Nedgången till hängbron vid Saltillo.
3. Avsnittet efter hängbron till Pozuelos (i färdriktning Sedella).

Fakta

Gran Senda de Málaga är en satsning som görs för att slå ett slag för grön turism, inlandsturism och äventyr i Málagaprovinsen. Leden är totalt 745 km lång och passerar 60 kommuner med totalt 35 etapper som lockat två miljoner turister. Caminito del Rey de la Axarquía ingår i etapp 7. Den har kostat 600.000 euro och är ett samarbete mellan Canillas de Aceituno kommun och provinsstyrelsen Diputación i Málaga. Arbetena påbörjades i februari och den 27 oktober 2020 öppnade hängbron. Etapp sju (25 km) som går mellan Cómpeta och Canillas de Aceituno beskrivs som den svåraste etappen ur fysisk synpunkt.

Canillas de Aceituno

Casa de los Diezmos framför kommunhuset

Utgångspunkt för vår vandring är Canillas de Aceituno. Vid kommunhuset och kyrkan finns många fina kvarter och smågator. I den friska bergsluften blir du hungrig. Bodegón de Juan María är specialiserade på bergsgetter som tillreds i den vedeldade ugnen med vitlök (Calle Placeta, 6). Under vissa delar av året serveras fänkålsgryta. Även La Sociedad på Calle de la Iglesia 12 är kända för utsökt get. De har funnits i över fyra decennier.

Du kan även köpa byns eget vin, ”vino del terreno” eller handla sötsaker och kakor på bageriet El Mastrén.