Två bollar i handen. Ett tydligt mål och sedan är det dags att spela. Boule eller Petanca handlar inte bara om att kasta boll.

Spelet har terapeutiska egenskaper samtidigt som det bidrar till ett socialt liv.

Lördagen 30 september avgörs den första upplagan av Torneo Provincial de Petanca con Párkinson på boulebanorna i Alhaurín de la Torre med spelare från Estepona, Alhaurín de la Torre, Fuengirola, Mijas, Antequera och den norra delen av Málagaprovinsen.

Bakom evenemanget står olika föreningar, provinsstyrelse Diputación de Málaga.

Bakom evenemanget står olika föreningar, provinsstyrelse Diputación de Málaga med huvudmålet att öka medvetenheten om Parkinsons sjukdom och att främja idrottsterapi och ett socialt liv för de med Parkinson.

Annons

Parkinson är den näst vanligaste neurologiska sjukdomen i Andalusien efter Alzheimer med 35.000 personer varav 5.600 i Málaga. Det är en sjukdom som drabbar allt fler yngre människor där 20 procent av patienterna i nuläget är under 50 år.

José Antonio Palomo, som är sekreterare i föreningen Asociación Parkinson Alhaurín säger:

– Boule är en sport som fungerar som terapi för Parkinsonpatienter. Det handlar inte bara om att kasta en boll, även att följa regler och arbeta som ett lag, vilket är terapi och uppmuntrar till samarbete.

Provinsstyrelsen är med och stöttar olika projekt som samordnas av föreningen Asociación Párkinson Málaga som startade 1997. Nu finns ytterligare fem föreningar i Málagaprovinsen: Asociación de Párkinson Sol de Estepona (2007), Asociación de Párkinson de Antequera y Comarca Norte de Málaga (2015), Asociación de Párkinson de Alhaurín de la Torre (2017), Asociación de Párkinson de la Axarquía (2017) och Asociación de Párkinson de Fuengirola y Mijas (2022).

Efter tävlingen väntar paella, prisceremoni och utdelning av t-shirts.