I dag klockan 13 ger tennislegenderna Björn Borg och Spaniens Manolo Santana en gemensam presskonferens på Puente Romano Tennis Club i Marbella inför tennisturneringen Marbella Masters som inleds på torsdag och pågår fram till på lördag. Av Ola Josefsson

– Det ska bli jättekul att komma tillbaka till Marbella och Puente Romano. Faktum är att jag hade ett kontrakt med Puente Romano från 1978 till 1982 där jag arrangerade Björn Borg Clinic fyra till fem veckor om året.

Svenska Magasinet når den forna världsettan i tennis via telefon innan avfärden till Marbella. Björn Borg är i Stockholm och njuter av en skön svensk sommar i huset på Värmdö.

Han ägnar mycket tid åt familjen och gläds åt att kunna se barnen växa upp. Klädföretaget expanderar och de olika produkterna säljs i 25 länder i Europa.
– Jo, det finns en hel del att pyssla med. Eftersom vi bor på Värmdö ska barnen skjutsas till skolan och det ska göras läxor.
Björn tillsammans med Patricia har sonen Leo, 8 år. Sedan ett tidigare förhållande har Patricia två barn, 15 och 17 år.

Annons

Nu väntar det röda gruset på Centercourten på Club de Tenis Puente Romano.
– Jag har varit i Marbella många gånger och gillar verkligen stället. Jag känner ju Manolo Santana sedan tidigt 70-tal och vi har utkämpat en hel del duster. Och fortfarande träffas vi lite överallt som i Paris, Wimbledon och i samband med andra stora tävlingar.

Björn Borg spelar fem timmar tennis i veckan. Och innan tävlingen i Marbella väntar en seniortävling i Belgien.
– Man blir ju inte direkt yngre. Men jag mår bra av att få hålla igång med tennisen och spela några seniortävlingar om året.
– Fortfarande är tennis kul och det känns viktigt för mig att få spela med juniorer och få ett riktigt träningspass. Jag följer tennisen den kommer alltid att vara en del av mitt liv och jag besöker de stora Grand Slam tävlingarna så ofta jag kan.

Vad har Sverige bakom Robin Söderling?
-Det är ett jätteproblem just nu. Det finns många spelare men ingen som man direkt kan ta på och säga att detta kommer att bli nästa Robin Söderling. Men det finns en bra organisation i Sverige där förbundet tillsammans med klubbarna planerar för framtiden och tar hand om talangerna. Till skillnad mot tidigare så finns det idag så många olika sporter som tilltalar ungdomar. Det gäller att ta hand om talangerna redan i tidig ålder och hålla dem kvar i tennisen.

– Men det kommer att ta några år, tror jag. Om fem år kanske vi kan komma tillbaka och prata om kommande framtidslöften som kan bli stjärnor. Vi har redan nu ungdomar, både tjejer och killar som visar talang.

Den 25 till 27 augusti väntar Marbella Masters. Pat Cash och Yevgeny Kafelnikov är några av stjärnorna som kommer.
– Det är ett jättebra gäng som har presterat riktigt bra resultat. De tränar mycket och spelar matcher regelbundet. Jag hoppas och tror att de som kommer och tittar får se bra matcher. Tävlingen har en bra organisation och det blir första gången jag är med, det ska bli riktigt kul.

I senaste upplagan av Mästarnas Mästare i Sveriges Television fick vi se Ingemar Stenmark. Men du har tackat nej, hur kommer det sig?
– Jag har sett några avsnitt av programserien och jag tycker det är ett jättebra lekprogram, men det är inte riktigt min grej. Men Ingemar Stenmark var i bra form, otroligt vältränad, säger Björn Borg.

Biljetter till Marbella Masters säljs via ticketmasters.com eller tlf 902 150 025. Du kan även köpa biljetter på elcorteingles.es eller 902 400 222.