Málagas ligger på tredje plats bland landets provinser med flest bilstölder. Under fjolåret registrerades 2.484 bilstölder i provinsen Málaga som bara överträffas av storstadsprovinserna Madrid och Barcelona som har betydligt större befolkning.

Det visar en rapport från Asociación Europea de Automovilistas som publicerar siffror från Inrikesdepartementet. Efter Málaga kommer Valencia (2.449), Alicante (2.440) och Sevilla (2.199).

Den positiva nyheten är annars att antalet bilstölder i Spanien minskade under fjolåret med 11,5 procent från 55.197 till 48.855.

Asociación Europea de Automovilistas rekommenderar bilägare att inte låta bilen stå olåst med nycklarna i bara för en stund då ägaren köper bröd eller tidning. Just vid sådana tillfällen stjäls flera bilar.

Annons

Föreningen varnar även förare för personer som simulerar bilolyckor eller som säger att det kommer rök från din bil eller att ett hjul är punkterat. I själva verket kan en mindre kollision vara ett knep för att begå en stöld.

För att undvika stölder i bilen bör du undvika att lämna värdesaker som handväska eller plånbok på sätet. När bilägare får stopp vid trafikljus eller övergångsställen sker sådana stölder.