Enligt EU:s senaste petroleumrapport som presenterades igår är det 19 euro dyrare än förra året för de som fyller bränsletanken med diesel och 9,4 euro dyrare för de som kör på bensin. Under de senaste fem åren har bränslepriserna skjutit i höjden. Sedan mars månad 2008 är dieseln dyrare än sin rival i bensinpumpen, att fylla en tank på 55 liter kostar idag 69,80 euro med bensin och 72,70 euro med diesel.

Det var i september 2007 som literpriset för bensin för första gången i historien övergick den psykologiska eurogränsen. Nu i semestertider är priserna högre än någonsin, en dålig nyhet för de som planerat semesterresor i bil och självfallet också för dem som är beroende av bilen för att ta sig till och från sin arbetsplats etc.

Bränslekostnaderna är ännu en ekonomisk svårighet för de redan mycket ansträngda hushållsekonomierna i Spanien. De senaste månaderna har efterfrågan på bensin och diesel gått ner i hela Málaga provinsen med 5% i Málaga och längs med kusten, och med hela 12% i provinsens inland.

Det finns tyvärr ingen magisk trollstav som kan sänka priserna, men enligt ordföranden i De europeiska motormännens riksförbund, Mario Arnaldo, kan bilförarna spara på bränsleförbrukningen upp till 15% genom att bland annat stänga bilens fönster, sänka hastigheten, inte lasta bilen för tungt och ha rätt tryck i däcken. Han oroar sig dock för att många förare inte kan sköta deras bilars många gånger dyra underhåll ordentligt när bensinpriserna skjuter i höjden, något som ger farligare bilar på våra vägar.