För tio år sedan övergavs pesetan som betalningsmedel i Spanien. Det som inte många känner till är att ”axarco” är en egen valuta i Axarquía-området öster om Málaga. ”Axarco” härstammar från 1400-talet

Den näst siste kungen i det moriska kungadömet Granada, känd som kung El Zagal skapade en egen monetär union i det område som i våra dagar går under namnet Axarquía.

I en biografi av professor Antonio Gámez Burgos som föddes i Vélez Málaga och som avled i Granada den 6 november 2007 kan man läsa om betalningsmedlet ”axarco” som Burgos försökte återinföra 1988. Burgos var tidigare vicepresident i provinsregeringen Diputación de Málaga.
I en överenskommelse med spanska riksbanken, Banco de España, infördes följande belopp i sedlar: 10 axarcos (1.000 pesetas: 6 euros), 5 axarcos (3 euros), 1 axarco (60 céntimos), 5 axarquillos (30 céntimos) och 1 axarquillo (6 céntimos).

Och lite senare, i mars 1989 föddes ytterligare två mynt; 1 axarco, på 20 gram i silver (30 euro) och två ”axarquillos” på 3,5 gram i koppar (14 euros).

Annons

Dagstidningen La Opinión de Málaga skriver i en artikel att det inte är alla köpställen i våra dagar som tar emot ”axarco” som betalningsmedel. Men det finns näringsställen där ”axarco” fungerar som valuta.