Den som redan nu är snurrig i bollen av regeringens överkurser i vad som får göras och inte får göras kommer att förundras ännu mera när det gäller bad och besök på stränder i sommar. Provinsen Málaga har 161 kilometer kustremsa från Manilva i väster till Nerja i öster och stränderna kommer att öppna från avtrappningsfas 2. Av Ola Josefsson

Minns ni den gamla turistslogan ”Spain is different!” som Francos gamle turistminister Manuel Fraga lanserade på 1960-talet. Spanien var inte värre, men det var annorlunda. När de flesta länder i Europa fortfarande ansåg Spanien som ett avlägset och isolerat land. Kränkande kommentarer som att ”Afrika börjar på andra sidan Pyrenéerna” hördes.

När länder som Portugal, Grekland och Italien öppnar upp för utländsk turism i mitten av juni är Spanien ”different”, och förblir stängt, oklart hur länge. Så packade stränder med turistglada utlänningar kommer att lysa med sin frånvaro.

Trots det förbereder sig myndigheterna på att begränsa åtkomsten till stränderna. Men här finns det problem och det blir intressant att se hur det ska lösas. Marbella har exempelvis 27 kilometer strand och minst 250 nedgångar till stränderna. Ska dessa bevakas, eller bara några hållas öppna, är frågan.

Annons

I dagsläget funderar myndigheterna på flera olika sätt hur social distansering kan upprätthållas på stränderna samtidigt som rengörings- och desinfektionsarbetet kan säkerställas.

I Fuengirola monteras intelligenta sensorer eller fyrar som ska bevaka antalet strandgäster. Grön flagga visas när det finns plats på stranden. Gul flagga när stranden är fylld till 75 procent av det tillåtna och röd flagg när det är fullt.

I andra kommuner kommer drönare att sköta bevakningen. På andra platser ska gästerna kunna boka sin strandplats på fem eller 25 kvadratmeter av stranden via en mobilapplikation. Andra kommuner väljer att utöka personalstyrkan av strandvakter och livräddare.

Det diskuteras även en tidsgräns på ditt strandbesök. Upp till fyra timmar och sedan får du vackert vandra hemåt. Strandduscharna kommer att stängas av då dessa bedöms vara en smittfara. Och glöm bort allt med luftmadrass. Det blir varken tillåtit på strand eller i hav.

Och före ditt besök på stranden ska du komma ihåg att duscha hemma.

Och den som vill göra ett besök på närmaste strandrestaurang, sticka tårna i sanden och ta in ett sardinspett rekommenderas att först gå hem och duscha.

Hur blir det då med toaletterna, frågar sig vän av ordning. Endast toaletter som kan användas utan att du behöver använda händerna kommer att vara öppna. Det vill säga vattenkranar med sensorer som öppnar för vattnet så att du inte behöver vrida på kranar med händerna.

Och bara en handduk att ligga på per person får tas med till stranden.

Och hur det blir med barnen, får de ta med sig leksaker till stranden? Det är en fråga som är höljd i dunkel. Vi återkommer till det.

Det blir en mycket spännande sommar på la costa med strandprojektet ”Playas Covid-Free”.