Andalusien har mycket stora olivodlingar och skörden säsongen 2018-2019 överträffar förra årets med nästan 40 procent.

De flesta oliverna går till produktion av olivolja och i år beräknas skörden ge 1.339.712 ton, vilket är 39,9% mer än förra året. Den samlade olivoljeproduktionen i Spanien uppgår till 1.550.000 ton så Andalusien svarar för den absoluta lejonparten av landets produktion. Den globala olivoljeproduktionen minskar däremot i år och landar på 3.064.000 ton olja, detta innebär att Spanien ensamt står för mer än hälften av planetens samlade produktion.

Ser man på hur mycket oliver som plockas så plockas det 6.443.315 ton i Andalusien, detta är som sagt 39,9% mer än förra året och 27% mer än genomsnittet för de senaste fyra åren.

Jaén är den mest produktiva provinsen, där förväntar de sig 685.000 ton olja från 3.162. 511 ton oliver, vilket motsvarar en ökning med 74,9 procent jämfört med tidigare kampanj 2017/2018 och 42,4 procent högre än genomsnittet av de fem senaste kampanjerna.

Efter Jaén kommer Córdoba, med 280.000 ton olja; Sevilla, med 114.198 ton; Granada, med 142.712 ton; Málaga, med 80.733 ton; Almería, med 14.741 ton; Huelva, med 11.322 ton och slutligen Cádiz med 11.000 ton.

Produktionen ökar i nästan alla provinser, särskilt i Jaén där produktionen stiger med 74,9% och i Granada där ökningen blir 57,1%. Det är bara i Almería som det blir en minskning, där minskar skörden med 19,5%. Men de hade å andra sidan ett rekordår förra året och olivträden ger aldrig lika mycket året efter en rekordskörd.

Junta de Andalucía;s minister för jordbruk och fiske Rodrigo Sánchez Haro säger att mycket av detta är positiva siffror men att mycket kommer också att bero på klimatologin under de närmaste månaderna.

Den stora skörden beror dels på ett bra hydrologiskt år (tillräckligt med regn) och de milda sommartemperaturerna som har möjliggjort olivlundarnas återhämtning från tidigare torrår. Och dels från ökningen av bevattnade ytor och upprättandet av nya odlingar.