Åtta gruvarbetare från Huesa-gruvräddningsbrigad i Asturien som är specialiserade på räddningsuppdrag i trånga miljöer har flugits ned med ett militärplan för att hjälpa till med arbetet.

Räddningsarbetet tog ny fart i morse då det beslutades om att gräva en tunnel vinkelrätt in mot den plats där Julen antas vara belägen. Utgrävningen utnyttjar markens lutning och kommer att vara mellan 50 och 80 meter. Först blir det ett relativt litet hål genom vilket man för in en kamera för att hitta den lille, sen kan tunneln snabbt utvidgas för att släppa igenom en räddningsman.

Det har diskuterats tre olika alternativ för räddningsinsatsen, men den vinkelräta tunneln anses vara det säkraste och snabbaste sättet. 10 högt specialiserade verkstadsföretag av drygt 100 möjliga har gjorts tillgängliga för Guardia Civil för att hjälpa till med arbetet.

Guardia Civil rekonstruerade igår scenen för Julens försvinnande samt granskade uttalanden från alla som var närvarande. Familjen får direkt och personlig information innan något offentliggörs för att hjälpa dem att förstå vad som görs. Detta är inte den första tragedin för familjen, pojkens storebror dog bara tre år gammal av en hjärtinfarkt när han promenerade på en strand i El Palo.

Annons

Bildtext: Uppdraget med att flyga in räddningspersonalen utfördes av denna Airbus C295. Foto: Ejército del Aire (Spanska flygvapnets Twittersida).

Relaterad artikel: Pojke söks i 107 meter djupt hål i marken