Under det senaste decenniet har antalet spansktalande i världen ökat med mer än 30% och antalet som studerar spanska har ökat med 60% sedan 2010.

Fler än 585 miljoner vilket är 7,5% av världens befolkning talar spanska och det är 5 miljoner fler än för ett år sedan. Detta är uppgifter som släpptes i torsdags vid presentationen av rapporten ” Anuario del español en el mundo 2020”. En tillställning där utrikesminister Arancha González Laya och chefen för Cervantes Institutet, Luis García Montero deltog. Årets utgåva av skriften är tillägnad förhållandet mellan språk och identitet.

Ministern betonade att det spanska språket ”är vid god hälsa” och expanderar kraftigt: ”Vårt språk är en av våra största tillgångar och därför måste vi se till att det är en av de relevanta sektorerna i planen för återhämtningen efter Covidpandemin”.

I evenemanget deltog också den akademiska chefen för Cervantes, Carmen Pastor, och professorn från universitetet i Alcalá, David Fernández Vítores, som är författare till rapporten. Det framgår av rapporten att av det totala antalet människor som talar spanska har nästan 489 miljoner det som sitt modersmål. Det är sex miljoner fler än 2019 och fler än 22 miljoner studerar det som främmande språk. Av det totala antal studenter i världen står EU, Brasilien och USA för 90%.

Globalt sett så är spanska det näst största språket i världen vad gäller de som har det som modersmål efter det kinesiska språket mandarin. Ser man på totalt antal användare i världen så kommer spanska som nummer tre efter engelska och mandarin.