I dag reser Anne-Britt Söderberg från Fuengirola till Göteborg för att medverka på den stora bokmässan som inleds i morgon torsdag och pågår fram till på söndag. Av Ola Josefsson

Anne-Britt förlorade sin dotter Johanna i brandkatastrofen vid Backaplan på Hisingen i Göteborg 1998. I boken ”Jag kommer sen” på nära 350 sidor, berättar Anne-Britt Söderberg om sitt eget liv och dotterns liv.
– Jag hoppas att det ska gå bra i Göteborg. Jag vill att det ska kännas bra och att det kommer många som är intresserade, säger Anne-Britt till Svenska Magasinet.

Anne-Britt Söderberg har varit bosatt i Fuengirola i två år. Hon började jobba vid ett företag i Göteborg som skulle flytta till Fuengirola.
– Jag har alltid drömt om att få bo som pensionär i värmen, nu flyttade jag innan blev pensionär.

Det är författaren och journalisten Eva Wiklund som har skrivit boken om händelserna kring branden och rättegången som sedan följde.
– Jag hade föreläsning i Karlstad och blev sedan intervjuad i en dagstidning som Eva läste. Hon gjorde sedan en intervju med mig för Hemmets Journal. Jag vill skriva en bok om dig, sa Eva efter intervjun. Eva har tidigare skrivit böcker om olika människoöden.
– Jag sa OK, vi provar och på den vägen är det. Det tog två år så det blev en utförlig bok om branden, alla som läst den tycker den är jättebra.

Annons

Hur var det att gå igenom händelsen igen?
– Det kändes bra att få berätta om detta. Jag har föreläst om det tidigare. Det kan liknas vid en slags terapi. Samtidigt var det jobbigt och jag var ofta jättetrött efter intervjuerna som skulle ligga till grund för boken. Men jag ångrar inte en minut.

Hur har reaktionerna blivit?
-En del är mycket positiva, det är väl de enda reaktionerna jag fått, både från överlevande ungdomar och föräldrar.

Boken om Backabranden har en grupp på Facebook som redan har över 1.078 medlemmar. Där finns recensioner av dem som läst boken.

Anne-Britt Söderberg och Eva Wiklund kommer att signera böcker i Hemingway bokhandel i Los Boliches, Fuengirola, den 5 oktober, klockan 11 till 13. Anne-Britt ska också ha ett föredrag för en mammagrupp vid Svenska kyrkan i Fuengirola den 4 november klockan 20.

Fakta/Diskoteksbranden
Diskoteksbranden i Backaplan på Hisingen i Göteborg var en brand med katastrofala konsekvenser som inträffade natten till den 30 oktober 1998 i en lokal vid Backaplan där ett diskotek hade arrangerats. 375 ungdomar i åldern 12- 25 år befann sig i lokalen, som var godkänd för 150 personer av räddningstjänsten. 63 personer omkom och omkring 200 skadades.