Domaren Fernando Andreu har beslutat att den anmälan som fackförbundet UGC:s (Unión de Guardia Civiles) har lämnat in mot den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström inte kommer att tas upp till prövning. Det uppger nyhetsbyrån EFE.

Enligt anmälan från fackförbundet skulle den svenska EU-kommissionären Anna Cecilia Malmström uttryckt sig på ett sådant vis att gendarmer vid Guardia Civil fick skulden för att 15 migranter tragiskt omkom när de drunknade utanför stranden playa de El Tarajal vid Ceuta.

I början på mars formulerade fackförbundet UniónGC (Unión de Guardias Civiles) ett klagomål mot henne. En anmälan mot Malmström lämnades in till högsta domstolen Audiencia Nacional i vilken hon anklagas för förtal och ärekränkning.

Anledningen till att anmälan mot Malmströms läggs ned är att spanska domstolar saknar behörighet inom detta område.

Annons

”Spanska domstolar saknar behörighet att pröva denna anklagelse eftersom det brott som det handlar om, ärekränkning och förtal, begicks utomlands. Kommissionären talade i Sverige och är svenskt medborgare”, säger domaren Fernando Andreu som tillägger att han inte ser något brottsligt i Malmströms uttalande.

”Malmströms uttalande som har upprört Guardia Civil kan inte betraktas som något brott eftersom uttalandet saknar stötande, nedsättande eller kränkande innehåll”. Fackförbund anmäler Cecilia Malmström för förtal