Under gårdagen demonstrerade tiotusentals anställda i stat och kommun. Samtidigt riktade Sveriges finansminister hård kritik mot Spanien och Portugal.

”Spanien och Portugal bör strama åt mer än de gör nu så att övriga euroländer ska kunna strama åt mindre” sade Anders Borg vid en presskonferens på tisdagen efter ekofinmötet.

”Det mest effektiva för Europa är att stabilisera osäkerheten i länder där den finns. Annars tvingas Europa till en bredare konsolidering i andra länder”, sade han enligt nyhetsbyrån Direkt.

Han varnade för att osäkerhet kring de större underskotten i Spanien och Portugal kan bryta viljan till konsumtion och investeringar.
Frågan om EU:s insyn i nationella budgetprocesser var nu klarlagd, sade han. Kommissionen har backat om att EU ska ha synpunkter på budgetförslag innan de läggs i nationella parlament.

Annons

Spanien har stora ekonomiska problem. Precis som Grekland, Portugal och flera andra länder har den spanska staten lånat för mycket pengar. Nu måste landet spara. Det betyder bland annat sänkta löner för sjuksköterskor, lärare, brandmän och sophämtare. Pensionerna ska också sänkas.

Krisen har förvärrats i början på maj med stora börsfall och det trots att euroländerna och Internationella Valutafonden (IMF) erbjuder grekerna ett lånepaket på dryga 1.000 miljarder kronor.