Från och med lördag är det inte längre obligatoriskt att bära ansiktsmask i regionens apotek, sjukhus och vårdcentraler. 

Regionregeringen bestämde sig tidigare för att behålla kravet att bära mask på apotek, vårdcentraler och sjukhus och därmed följa regeringens råd. Detta trots att de sjunkande siffrorna när det gäller luftvägssjukdomar, som influensa eller covid-19, gjorde det möjligt för regionen att slopa kravet. I början på februari sa man att man inte ville “förvirra befolkningen och göra saker på ett rimligt sätt för alla att förstå”. 

Nu, bara någon vecka senare, har Andalusiens hälsominister, Catalina Garcia, bekräftat att det inte längre blir obligatoriskt att bära mask på någon anläggning i regionen. 

På grund av de fortsatt sjunkande siffrorna och den märkbart förbättrade epidemiologiska situationen kommer kravet att lyftas från och med imorgon, lördag den 10 februari. 

Annons

Men Garcia uppmanar till stor försiktighet och rekommenderar fortfarande bärande av masker i högriskområden eftersom virusen fortfarande sprids. Det är inte uteslutet att maskkravet kan komma att införas på nytt om situationen blir värre igen.