För cirka tio år sen besökte Nils H. Persson med fru Eva Almuñécar för första gången för att plugga spanska. Staden hade de aldrig hört talas om, och målet var att lära sig spanska för att kunna besöka Sydamerika igen med lite mer behållning.

-Men ödet ville annorlunda, de köpte en lägenhet i Almuñécar och de har aldrig återvänt till Sydamerika. Däremot till Almuñécar, och de senaste åren har det blivit så ofta som var femte vecka. Själv har jag spenderat de senaste nio somrarna där, säger sonen Ola Persson.

Sedan i somras är Nils och Eva pensionerade. I höstas på flyget ner sa Nils att när han blev pensionär så skulle han minsann cykla till Almuñécar.

-Mamma Eva hakade på idén och den 3 augusti vinkade jag av dem i hamnen när de gick ombord på färjan till Travemünde. De har nu tagit sig halvvägs genom Tyskland, berättar Ola Persson för Svenska Magasinet.

Annons

Som sagt, det är väl knappast första gången någon cyklar från Sverige till Spanien och det hade kanske varit mer intressant om de hade åkt kundvagn eller så. Men en liten rad är det kanske värt, säger Ola.

Visst är det så, tycker Svenska Magasinets webbredaktion.

Ola Persson skickar med avskedsbilden från hamnen i Malmö. Nils twittrar om resan här