Svenskar, danskar, belgare och holländare, men framför allt brittiska medborgare är med i föreningen ”Save Our Homes in Axarquía (Soha)”. Det handlar om 400 utländska familjer som bor i illegala hus som hotas att rivas, skriver dagstidningen La Opinión de Málaga.

I de flesta fall handlar det om pensionärer som sålt av sina tillgångar i hemlandet för att spendera sina sista år i södra Spanien.

Regionalregeringen Junta de Andalucia avser att anta ett dekret för att reglera situationen för mer än 11.000 illegala bostäder i Axarquia. Det handlar alltså om hus som är byggda på mark där det inte var tillåtit att bygga hus.

Flera borgmästaren sitter i fängelse eller hotas av åtala för att olagligt ha gett tillstånd för denna typ av byggnader. Och politiker, miljöorganisationer och berörda är överens om att en legalisering inte kommer att lösa de strukturella problemen i området.

Annons

I medier i Europa har det skrivits mycket om de illegala husen öster om Málaga vilket även har kommit att skada bilden av Axarquia och Andalusien. Flera av de drabbade har fått lämna sina hus, hyra annan bostad eller återvänt till sina hemländer.