Ett tjugotal hyrbilsföretag med långtidsparkeringar, taxi samt bolag som kör taxi via appföretag som Bolt och Cabify är på krigsstigen i Málaga. Anledningen är att Aena inom kort inför nya avgifter vid flygplatsens ankomsthall i samband med att bolagen hämtar kunder.

Aena och Málaga flygplats inför avgiften på samtliga transporttjänster vid varje tillfälle när en kund ska hämtas vid ankomsthallen. Avgiften träder i kraft när omläggningen av parkeringsplatserna och infartsvägarna är klara. Antalet parkeringsplatser i den aktuella zonen ska utökas från 100 till 450.

Avgiften vilket ska bidra till kortare parkeringar ska bidra till att trafiken flyter bättre och att minska risken för trafikstockningar då bilar står parkerade under lång tid vid hämtningszoner.

Beslutet kommer att påverka alla persontransporter som utnyttjar den zon vid flygplatsen som i nuläget 1.300 taxibilar är hänvisade till liksom andra taxitjänster som Bolt och Cabify som det finns 2.378 auktoriserade tillstånd för i provinsen.

Annons

Enda undantaget är Uber som har en egen zon med 35 platser precis framför terminal 3 i utbyte mot en rörlig avgift på minst 25.000 euro per år, uppger Diario SUR som på torsdagen skriver om den nya avgiften som införs inom kort.

Avgiften beräknas ligga på 1,55 euro. En 15-minutersbiljett skulle kosta två euro och biljett som varar en timme skulle kosta 3,55 euro.

I Madrid och Barcelona har Aena redan infört avgiften.

Enligt taxibranschen kommer avgiften att bidra till högre kostnader som i slutändan kunderna får betala.

Även hyrbilsföretagen är kritiska.

– Många hyrbilsföretag gör 60 till 70 hämtningar om dagen så vi pratar om tusentals euro per år, säger Yolanda Collado vid hyrbilsföretagens sammanslutning Aesva (Asociación Empresarial de Vehículos de Alquiler de Andalucía).