Den svenska prinsessan Astrid blev en mycket populär drottning i Belgien och älskades av en hel kontinent. Hon var också svenskan som blev 30-talets Diana. I Motril ligger det belgiska kungahusets residens ”Villa Astrida”, ett minne från en gyllene epok.

Den 31 juli 2021 hölls en minnesceremoni på Villa Astrida då det var 28 år sedan den belgiske kungen Baudouin plötsligt gick bort på sin semester sommaren 1993. Några av dem som närvarade var prinsessan Margaretha av Luxembourg samt Belgiens ambassadör i Spanien Gerard Cockx.

En minnesskylt avtäcktes vid ingången till Villa Astrida 31 juli 2021.

Samtidigt avtäcktes en minnesskylt vid ingången till Villa Astrida.

Det belgiska kungahuset och drottningen Fabiola som avled 2014 tillbringade 30 somrar i Motril på Costa Tropical. Semesterresidenset heter Villa Astrida och har fått namn efter den svenska prinsessan Astrid (1905-1935) som senare blev Belgiens drottning. Astrid var syster till prins Carl Bernadotte som var bosatt i Benalmádena fram till sin död 2003 och var med om att starta spansk-nordiska sällskapet AHN.

Annons

Villa Astrida ligger mycket vackert bara några tiotals meter från Medelhavet. Strax intill ligger golfbanan Los Moriscos. Det var här som den belgiske kungen Baudouin plötsligt gick bort på sin semester sommaren 1993.

Ännu minns folk i Motril den dramatiska händelsen som tog invånarna hårt. Det belgiska kungaparet var mycket omtyckta i Motril där de gärna promenerade och hälsade på lokalbefolkningen. Kung Baudouin och drottning Fabiola medverkade även till välgörenhet.

Att belgiska kungahusets spanska residens fick namn efter den svenska prinsessan Astrid som blev drottning i Belgien är inte så märkligt. Astrid som förolyckades vid en trafikolycka i Schweiz 1935 blev trots hennes korta tid en mycket populär drottning i Belgien.

En målning på Fabiola och Baudouin hänger i kommunhuset i Motril

Men låt oss ta det från början. Astrids mamma var den danska prinsessan Ingeborg som mot sin vilja blev bortgift med sin svenske kusin prins Carl.

”Tänk att jag gifte mig med en fullständig främling” ska prinsessan Ingeborg ha uttryckt det.

Det skulle visa sig bli ett mycket lyckligt äktenskap. Prins Carl var en av fyra söner till kung Oscar II och drottning Sofia. Prins Carl och prinsessan Ingeborg fick fyra barn; Margaretha, Märtha, Astrid och Carl junior som senare flyttade till Benalmádena.

Astrid gifte sig med den stilige kronprinsen Leopold av Belgien 1926. 1934 blev Astrid drottning av Belgien en position hon hade en kort tid. Den 29 augusti 1935 omkom Astrid vid en trafikolycka i Schweiz då kung Leopold III plötsligt tappade kontrollen över bilen vid infarten till Küssnacht. Bilen slungades utför ett stup och Astrid omkom.

Villa Astrida ligger mycket vackert bara några tiotals meter från Medelhavet.

Invånarna i Belgien älskade sin drottning och hennes bortgång gjorde att landet hamnade i chock. Astrid blev en legend i Belgien och många gator och torg bär hennes namn. Härav en anledning till namnet på residenset i Motril.

Än idag sörjer belgarna sin mest färgstarka kunglighet genom alla tider och drottning Astrid av Belgien kan jämföras med storheter som prinsessan Diana och furstinnan Grace Kelly som också omkom i trafikolyckor.

Kung Leopold III och drottning Astrid fick barnen Joséphine-Charlotte, Baudouin och Albert II som abdikerade 2013 och efterträddes av sonen Philippe. Den 29 augusti 2010 besökte Albert II platsen vid Vierwaldstättersjön för att hedra minnet av sin mor på 75-årsdagen. Han var ett år då mamman gick bort.

I våra dagar står Villa Astrida i Motril ensamt kvar som en påminnelse av en gyllene epok. När Svenska Magasinet besökte platsen vid Medelhavets strand 2014 nåddes vi av beskedet att det pågick en tvist kring residenset som många menar skulle kunna utnyttjas bättre genom att locka turister som är intresserade av det belgiska kungahuset och den gyllene epoken.

Enligt fastighetsregistret (Registro de la Propiedad) lät änkedrottningen Fabiola föra över ägandet till en stiftelse 1999 som skulle främja minnet av drottningens bortgångne make kung Baudouin. Överlåtelsen eller donationen av residenset blev känd efter att dagstidningar i belgiska Vallonien och Bryssel berättat om det.

Detta är inte den enda ”dimma” som omger det mytomspunna kungliga belgiska residenset. Motril har haft en nära relation till den avlidne Baudouin och änkedrottningen Fabiola. Därför har det rests ett krav på att föra arvet vidare. Villa Astrida har spelat en stor roll för lokalbefolkningen i åratal och det har funnits en ömsesidig beundran mellan den belgiska kungafamiljen och invånarna i Motril. Nu ser folk bara stängda dörrar och ett folktomt residens.

För invånarna i Motril har situationen kring Villa Astrida utvecklat sig till ett mysterium. Anläggningen består av vackra trädgårdar och inhägnas av höga vita murar. Vad kommer att hända frågar sig lokalbefolkningen i Motril? Kommer medlemmar från den belgiska kungafamiljen att besöka Villa Astrida i framtiden eller vad kommer att hända? Kommer en eventuell förändring bli tillfällig eller permanent? Kommer en eventuell överlåtelse att inbringa pengar till staten? Ja, detta är några frågor som invånare i Motril ställer sig enligt artiklar i pressen.

Ett stiligt kungligt par. Det utvecklades en ömsesidig respekt och tillgivenhet mellan de kungliga och befolkningen i Motril.

Kung Bauduino fastnade för Motril och Costa Tropical på 1960-talet i samband med att kungen reste med helikopter från Motril till Sierra Nevada för att åka skidor. Invånarna i Motril gillade kungaparet och kunde konstatera att de levde ett normalt liv utan att någon störde deras privatliv.

Många minns ännu när drottning Fabiola promenerade runt och shoppade i Gamla stan med något på huvudet, eller kungen som var ute på sin joggingtur tätt åtföljd av säkerhetsfolk. Det finns många anekdoter kring kungaparet som älskade att vara här under sommaren. De besökte gudstjänster och fritidshamnen, de var omtyckta, vänliga, humoristiska, de var en del av gatubilden. En målning av det populära kungaparet hänger i kommunhuset.

 

 

 

En flygbild över det kungliga sommarresidenset visar prakten. Utmed havet har en vandringsled byggts som passerar residenset.

Det utvecklades en ömsesidig respekt och tillgivenhet mellan de kungliga och befolkningen i Motril. Dessutom blev Motril en populär plats för andra kungligheter och kändisar som kom på besök. Det dåvarande spanska kungaparet Juan Carlos och Sofia var här flera gånger.

Marken där residenset byggdes ägdes av familjen Agrela som också ägde sockerbruket Nuestra Señora del Rosario i närheten. Familjen Agrela är en avlägsen släkting till Fabiola. Här låg tidigare en finca eller gård med namnet ”El Vasco”. Namnet ändrades till ”Astrida” för att minnas prinsessan Astrid av Sverige som var mamma till kung Bauduino.

Enligt de styrande i kommunen var tanken att det kungliga belgiska residenset skulle var det frö som bidrog till att marknadsföra turistområdet Pueblo del Chirimoyo som byggdes runt golfbanan Los Moriscos. De kungliga var med om att marknadsföra området helt enkelt.

Änkedrottningen Fabiola som avled 5 december 2014 besökte Motril senast i oktober 2009. Ett år tidigare besökte hon Motril vid en minnesstund över hennes make i samband med musikfestivalen Festival de Música Sacra Rey Bauduino. En musikfestival som hålls i början på september varje år och som är uppkallad efter den belgiske monarken.

Änkedrottningen Fabiolas önskan var att göra ett museum som invånare och turister kan kan besöka. Vid en middag i Bryssel mellan Motrils dåvarande borgmästare Luis Manuel Rubiales och änkedrottningen framkom det att kung Baudouins önskan var att ”ge tillbaka något till Motril efter allt som Motril hade gett dem”. Det är ett uttalande som sammanfaller med liknande önskningar som den belgiska monarken har uttryckt.

Det mesta pekar i nuläget på att residenset blir hotell.

”Tanken jag hade var att bygga upp ett museum och ett kapell i mitten av trädgården till minne av kungen” lär änkedrottningen ha sagt.

Det var ju här i Villa Astrida som kungen avled vilket blev en stor internationell nyhet sommaren 1993. Av den orsaken menar många att det finns ett behov att kunna besöka denna plats där kungen somnade in.

Det var omkring klockan 20 den 31 juli 1993 som tjänstefolk fann kung Baudouin livlös vid poolen med en bok i sina händer, bara 63 år gammal. En ur personalen skulle precis berätta för kungen att middagen var klar. Den lokale hjärtläkaren Carlos Aguado som vid ögonblicket var i närheten kom till platsen och kunde konstatera att den belgiske monarken hade fått en hjärtinfarkt.

Kung Baudouins död orsakade stor smärta även i det spanska kungahuset då Juan Carlos och Sofia ibland tillbringade några dagar här. Efter dödsbudet reste det spanska kungaparet till Motril för att ge sitt stöd åt änkedrottningen Fabiola och följa henne då Baudouins kropp transporterades till Granada flygplats för fortsatt färd till Bryssel.

Det belgiska kungaparet Fabiola och Baudouin var mycket populära i Motril.

Många belgare har undrat hur platsen ser ut där de förlorade sin kung för snart 30 år sedan. Men hittills har de bara funnit ett stängt residens. Samtidigt förlorade Motril en kunglighet som bidrog till god PR.
En del menar att vackra Villa Astrida som har fått sitt namn efter en svensk prinsessa som senare blev drottning av Belgien skulle kunna användas bättre för att visa Motrils gyllene epok.

När Svenska Magasinet besöker platsen i december 2022 är förhoppningen att det tidigare kungliga sommarresidenset ska bli ett hotell. Det har regionregeringen gett grönt ljus till. Stadsplanen bör ändras så att det 26.000 kvadratmeter stora området omvandlas från bostad till hotell.

Det ses som ett utmärkt förslag där residenset och den vackra trädgården har en fascinerande historia att berätta. Och vem skulle inte vilja bo på ett kungligt sommarresidens under semestern.

Visste du att…

… den 31 juli 2008 hölls en minnesstund 15 år efter Kung Baudouin död då strandpromenaden fick namnet paseo del Rey Balduino, som han heter på spanska.

…. kung Baudouin kallades för den melankoliske prinsen i Belgien. Han visste vad smärta var från tidig ålder. Han var bara fem år när hans mor, drottning Astrid, avled i trafikolyckan. Senare utvisades familjen till Österrike.

… när drottning Fabiola gifte sig med Baudouin I av Belgien 15 december 1960 i kyrkan i Laeken, Bryssel, bar hon en art deco-tiara från 1926 som hade varit en gåva från belgiska staten till hennes svärmor prinsessan Astrid av Sverige.

… vid tiden för bröllopet skapade spanska bagare en typ av bröd, ”fabiola”, som fortfarande bakas och konsumeras dagligen i många spanska städer.