De insisterar att den svåra torkan är en tillfällig situation och att de kommer att klara säsongen trots vattenrestriktionerna. 

Uppgifterna om torkan i Andalusien och restriktionerna som den inneburit har spritt sig på den internationella marknaden. Det innebär att Solkusten kan få stora problem om näringen från utländska turister drabbas på grund av den. 

Presidenten för Association of Hotel Entrepreneurs på Costa del Sol (Aehcos), José Luque, vill lugna alla som planerar sin semester längs de andalusiska stränderna. 

Luque vet att läget är skarpt och vill se att regionen drar lärdom från vattenkrisen för att vara förberedda i framtiden. Men trots den allvarliga situationen är han hoppfull. Han underströk att han är “ganska säker på att om Almeria har ett överskott av vatten kan det även uppnås på Solkusten med avsaltningsprojekt, förbättrad teknik eller åtgärder så att mindre vatten går till spillo”. 

Annons

Vidare har associationen uppmanat alla offentliga instanser att prioritera och snabbt genomföra de åtgärder som är nödvändiga så att de kan komma på plats så snabbt som möjligt. “Vi hoppas att den centrala administrationen är smidig när det gäller behandlingen av alla brådskande projekt”, sade Luque och påminde om att detta inte är den första torkan i regionen. 

Han betonade också “positiv kommunikation” och påminde om att hotellen har cisterner för att klara av tillfälliga avbrott eller minskning av vattentrycket. Han uppmärksammade också branschens framförhållning och medvetenhet om det svåra läget. Många installerar filter som gör att åtgången av vatten minskar i deras lokaler och de dekorerar trädgårdar med växter som överlever på lite vatten. 

Málaga borgmästare, Francisco de la Torre, bekräftade att representanter från de spanska turistbyråerna (OET) berättat att oron på marknaden skapat frågor internationellt, till exempel i Tyskland. Han mötte dem på den internationella turistmässan (Fitur) och berättade att han förklarat för dem om de åtgärder som nu föreslås, provinsens återvinning av vatten och de projekt som kommer att genomföras. De la Torre hoppas att turistbyråerna ska föra vidare informationen för att lugna den oro som finns bland internationella turister.