I budgeten som presenterades under gårdagen i samband med ett extrainsatt ministermöte ingår ökade pensioner för de med lägst inkomster. En högre tillväxt kommer att kompensera de ökade utgifterna tror den spanska regeringen. Totalt får 6,7 miljoner pensionärer mer i plånboken.

Att landets pensionärer har varit på krigsstigen de senaste månaderna har vi kunnat följa i spansk media. Nyligen sa landets regeringschef Mariano Rajoy att en ökning av pensionerna var möjlig och logisk.

Efter många motgångar godkände regeringen igår budgeten för 2018 vilket var sex månader senare än normalt. I regel brukar den presenterad och godkännas i september.

Regeringen presenterade budgeten utan att räkna med det nödvändiga stöd som krävs av det regionala partiet PNV som har som krav att Spanien drar tillbaka tillämpningen av lag 155 som upplöste Kataloniens parlament tillfälligt.

Annons

Partido Popular och Ciudadanos har kommit överens om budgeten men regeringen behöver även få stöd av regionala partier som finns representerade i kongressen som PNV, Coalición Canaria, Nueva Canarias, UPN och Foro Asturias. Av dessa partier är det PNV som sätter sig på tvären.

Den nya budgeten innehåller också skattesänkning för dem som tjänar upp till 18.000 euro och en löneökning för offentliganställda på 1,75 procent. ”Det här är budget för tjänstemän, pensionärer och medelinkomsttagare” sa Spaniens skatteminister Cristóbal Montoro.

De med lägst pension får tre procents ökning vilket kommer att gynna 2,4 miljoner som får 18 euro mer per månad, totalt 622 euro. Även änkepensionerna kommer att höjas.