Ledaren för kommunen på Gran Canaria vill istället att regeringen ska stå för kostnaderna. 

Borgmästaren i Mogáns kommun, Onalia Bueno, har sagt att hon inte kommer att betala för begravningen av fler migranter. Hon menar att det borde vara den spanska regeringens ansvar och att de därför ska betalas av staten. ”Vi kommer inte längre att genomföra några fler begravningar av migranter i Mogán, eftersom Spaniens regering borde betala för det”, har hon sagt i en radiointervju. 

I en lag från 1974 står det dock att landets kommuner ansvarar för personer som saknar resurser som dör inom deras gränser. Enligt internationell lag måste dessutom stater garantera rätten till begravning för människor som mister livet på öppet hav.

Detta är inte den första kontroversen rörande migranter som Bueno varit inblandad i. I november 2020 kom många människor till flera platser i Europa. Då hyrde hon två bussar som skjutsade nästan 200 av dessa personer från Mogán och lämnade dem vid dörren till regeringsdelegationen på Gran Canaria. 

Annons

I Mogán har dessutom en rad främlingsfientliga brott rapporterats, till den grad att Röda Korset rekommenderat att minderåriga migranter inte ska lämna sina hem. Bland annat jagades en grupp asylsökande längs gatorna av 30 personer tills de kunde fly in i sitt hem. 

Borgmästaren förminskade händelsen och påstod först att den inte ägt rum. Hon ändrade sig senare till att den inte skulle ha varit främlingsfientlig, trots att flera vittnen uppgett att rasistiska slagord ropades mot migranterna under incidenten. 

Kommunen har dock tidigare, under Buenos ledning, sanktionerat användandet av dess hotell för att inhysa migranter under pandemin, när flera andra kommuner vägrade.