Den 60-årige svensk som tills helt nyligen hade en verksamhet på Solkusten meddelar till Svenska Magasinet att han inte har något med ligan att göra. Spaniensvensken ingår i en grupp som tillsammans med en värderingsman från Djursholm och en jurist från Lidingö är misstänkta för bland annat att ha lurat Frälsningsarmén och Allmänna arvsfonden på drygt 30 miljoner kronor. Spaniensvensken menar att han själv har blivit bedragen då han har handlat i god tro. Av Ola Josefsson

Spaniensvensken vet varken vem juristen eller den så kallade gode mannen som nämns i utredningen är. Han har varken sett, mött eller talat med dem.
-Värderingsmannen är en ungdomsbekant till mig. Men jag har inte träffat honom i samband med detta.
Varför finns du bland de misstänkta om du menar att uppgifterna inte stämmer?
-Rättegången kommer visa att mitt deltagande i detta var helt i god tro från min sida. Jag har aldrig vare sig tagit i dokument/papper som är innefattat i detta än mindre nuddat dem med en penna eller dylikt. Jag har aldrig satt min fot på det juristkontor som detta har utspelat sig på, säger 60-åringen till Svenska Magasinet.
-Kan nämna att även min 92-åriga mamma blivit indragen i detta, tror du då att jag skulle vara inblandad i inre härvan…
Vad är ditt förhållande till Solkusten?
-Jag vill inte få en stämpel på mig som absolut inte stämmer som kanske är väldigt svår att radera ut. Jag tänker nämligen fortsätta mitt liv därnere efter detta.
60-åringen nämner att han har gjort allt för att vara behjälplig för utredarna av detta, vilket de även vet.
Varför har du reseförbud?
-Jag har reseförbud, men med polisens tillstånd fick jag besöka Solkusten i höstas. Reseförbudet är viktigt eftersom jag är en nyckelperson i utredningen.

Enligt flera personer på Solkusten som vi har talat med har du fått dem att skriva på dokument där de lockats få del av pengar från arv?
-Ingen kommentar.