Den baskiska terrorstämplade vänstergerillan ETA dödade minst 850 människor under sin väpnade kamp.

Under 2023 registrerades 466 hyllningar och stödaktioner för ETA eller dömda ETA-medlemmar.

Jämfört med 2022 så har hyllningarna blivit färre, 21 procent.

Men enligt föreningen Colectivo de Víctimas del Terrrorismo, Terrorismens offer, så är det hundratals unga människor som växer upp i Spanien med tanken att ETA-medlemmar är hjältar.

Annons

Föreningens ordförande Consuelo Ordóñez säger att vänstergerillans inställning att förhärliga och rättfärdiga ETA:s terrorism är det största hindret för samexistens under våra dagar när ETA har blivit upplöst.

De flesta hyllningarna av ETA och medlemmar sker i provinserna Guipúzcoa 173, Vizcaya 162, regionen Navarra 67 samt i Álava 14 samt i andra provinser. Men även i utlandet som i franska Baskien.

Läs tidigare artikel: Utställning i Fuengirola uppmärksammar ETA:s offer

Hyllningarna och stödaktionerna gäller krav på frigivning av fängslade ETA-medlemmar, graffiti, festivaler och banderoller som uttryckligen hyllar ETA och fängslade ETA-medlemmar.

Enligt en rapport från föreningen terrorismens offer, Covite, är det ledarna för den nationalistiska vänstern som bidrar mest till den våldsamma radikaliseringen av delar av det baskiska samhället.

Att begära frigivning av de som sitter i fängelse för mycket allvarliga brott kan vara lagligt, men det är ett tydligt tecken på bristande moral. Ser vi hundratals människor på gatorna i Frankrike som ber om frigivning av jihadistiska terrorister, frågar sig Covite.