Under den gångna månaden har det inträffat 14 jordbävningar i Spanien, varav sju hade sin epicentra i Málaga provinsen. Det rapporterar National Geographic Institute. Fem var i Campillos, en i Torremolinos och den andra i Ojen. Experter säger att detta är helt normalt, och de flesta av skalven är inte ens kända av lokalbefolkningen.
Men dessa sju är bara de som känns, det finns många fler registrerade på Richterskalan som är för små för att synas. Bara härom dagen registrerades en jordbävning i Valle de Abdalajis som registrerades för 1,7 på Richterskalan, men den kändes inte.

Det andalusiska Geofysikinstitutet är baserat i Granada, och mäter jordbävningar på två skalor. Richterskalan, som visar omfattningen av jordbävningen, och en annan, som mäter intensiteten och effekten på människor, föremål, byggnader och terräng.
Den största jordbävningen under senare tid var i Torremolinos den 30 december, som mätte 3,7 grader på Richterskalan och grad III i intensitet.

Sedan december har det varit trettio jordbävningar i området, av vilka hälften är registrerade för mer än 3 grader.

Den värsta jordbävningen i området var under de tidiga morgontimmarna den 25 februari 2004, då en 6,1 graders jordbävning registrerades 15 kilometer söder om Al-Houceima i Marocko, där mer än 230 människor dog. Den jordbävningen varade i 20 sekunder och kändes i Málaga stad, med överbelastade nödtelefoner som följd även om det bara var små materiella skador.

Annons

Vi får gå tillbaka till 1680, då en jordbävning skadade alla utom 150 av de 4 296 husen i Málaga och dödade 70 personer.

Även om forskarna anser att det är osannolikt, existerar risken att en sådan jordbävning skulle kunna skaka provinsen igen.