I en mindre storm med vågor upp till fyra meters höjd kantrade den lilla båten, precis när den skulle räddas av sjöräddningen.

Åtminstone 14 nigerianska immigranter, varav en minderårig, omkom i gryningen mellan söndagen och måndagen då de svaldes av vågorna bara 60 sjömil utanför Motril när båten som de färdades i kantrade. Ytterligare 23 afrikanska immigranter, däribland en gravid kvinna, räddades av sjöräddningen.

Tragedin utspelades strax efter midnatt i söndags cirka 11 sjömil nordöst om den spanska ön Alborán, där vinden hade en styrka mellan 35- 40 knop och vågorna gick upp till fyra meters höjd. Vid tvåtiden på natten såg en fiskebåt att båten med de 37 immigranterna hade problem och de kontaktade sjöräddningen.

När personerna i den lilla båten såg sjöräddningen komma en timme senare stängde de av motorn och det var det enda som behövdes för att havet skulle lyfta hela båten och välta den. Dykarna kastade sig genast i vattnet för att rädda immigranterna, många av dem kunder inte simma. De lyckades fånga upp 23 personer, men havets stora vågor och mörkret försvårade räddningsaktionen och 14 personer drunknade.

Annons

De som överlevt fördes till akutmottagningen i hamnen i Motril och därefter till ett tillfälligt boende där de får stanna tills man kan skicka tillbaka dem till sitt hemland igen.