I ett gemensamt tillslag i Spanien och Marocko har säkerhetsstyrkor gripit 14 personer misstänkta för att ingå i ett nätverk som har rekryterat frivilliga till att ansluta sig till islamiska staten IS. Det skriver Inrikesdepartementet i ett pressmeddelande.

Ledaren för gruppen har kopplingar till arbetsmarknaden i den spanska enklaven Melilla i Nordafrika, säger Spaniens inrikesminister Jorge Fernández Díaz.

Det är spansk nationalpolis och marockanska DGST som har gripit 14 personer i San Martin de la Vega (Madrid) samt i Fez, Casablanca, Nador, Al Hoceima och Driouech i Marocko under tisdagsmorgonen.

Den som greps i Madrid-förorten är en 30-årig marockansk tvåbarnspappa som har varit resident i Spanien under några år har arbetat i en locutorio och installerat parabolantenner.

Annons

Hittills i år har 48 personer frihetsberövats i Spanien och 19 i andra länder i samarbete med spansk nationalpolis som har kopplingar till IS. Totalt har 67 personer gripits vid 20 tillslag.

Rekryteringen och indoktrineringen sker genom sociala nätverk. Alla länder hotas av dessa barbarer, i första hand muslimska länder, säger inrikesministern.

Den 28 juli sa Spaniens inrikesminister Jorge Fernández Díaz att 126 spanska medborgare och residenta utlänningar hade rest från Spanien för att ansluta sig till islamiska staten IS. 25 av dessa har dödats.