Spansk och italiensk polis har gripit 11 personer och beslagtagit mer än 5 000 liter utspädd olivolja. 

Polisen gjorde räder mot företag och organisationer i provinserna Ciudad Real, Jaén och Cordoba. De hittade 16 oljetankar som tillsammans innehöll drygt 5 200 liter olivolja som hade spätts ut och skulle säljas till befolkningen. Dessutom togs över 91 000 euro och fyra lyxfordon i beslag. Utöver det spärrades även ett flertal bankkonton. 

Misstankarna väcktes när poliser från Guardia Civil upptäckte “en rad oegentligheter” när de inspekterade en lastbil som fraktade olivolja i närheten av Ciudad Real. Efter en tids utredning kunde de avslöja en internationell organisation, med grenar i Spanien och Italien, som ämnade att distribuera utspädd olivolja på den globala marknaden. 

Den spanska grenen av operationen ansvarade för att blanda ut högkvalitativ olja med restprodukter från produktionen.

Kraftigt ökade priser

Annons

Vi har tidigare rapporterat om hur de höga priserna på olivolja, som beror på en av de sämsta skördarna detta århundrade, är bland de starkaste drivkrafterna i landets inflation. Priset liter ligger för närvarande på knappt 10 euro efter att detta år ha sett den största ökningen på mer än 20 år. Försäljningen av oljan är just nu på historiskt låga nivåer då konsumenter väljer andra alternativ, främst solrosolja.