Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2021-12-06

Den tysta pandemin: Mentala hälsoproblem och självmord

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2021-12-06

Vi matas med statistik över smittade i SARS-CoV-2 dagligen. Mentala hälsoproblem och självmord som följer i pandemins spår talas det mindre om. Det beskrivs som ”den tysta pandemin” och påverkar en fjärdedel av befolkningen.

Det råder brist på psykologer i Spanien. Enligt siffror från Världshälsoorganisationen, WHO, finns det 18 psykologer på 100.000 invånare i Europa. Spanien kommer inte upp i sex psykologer och regionen Andalusien når inte upp till fyra psykologer per 100.000 invånare.

Andoni Anseán, är president för den spanska stiftelsen Fundación Española para la Prevención del Suicidio. Det är ett samlingsnamn för en gemensam verksamhet som syftar till att förhindra självmord.

Det är insatser som kan utföras av lokala medborgarorganisationer, psykologer/kuratorer med flera för att minska förekomsten av självmord.

2020 när covid-19-pandemin bröt ut registrerade Spanien nytt rekord i självmord med 3.941 personer. Det var en uppgång med 7,4 procent jämfört med året innan. Det var elva självmord om dagen.

2.930 av dessa var män. 1.011 var kvinnor.

Självmord är den främsta orsaken när det gäller onaturlig död och redovisar tre gånger så höga tal jämfört med trafikoffer och tretton gånger så höga tal jämfört med mord.

Självmorden kryper längre ner i åldrarna och var under fjolåret den näst vanligaste dödsorsaken i åldersgruppen 15 till 29 år efter tumörer.

Siffran över självmord hade kunnat vara större. På varje självmord går det tjugo självmordsförsök.

- Pandemin har haft en förödande effekt i det här sammanhanget. Och den har påverkat alla i det här sammanhanget, från minderåriga till farföräldrar och sjukvårdspersonal, säger Gloria Orozco, primärvårdsläkare, i en intervju.

Det handlar också om ungdomar som har berövats en grundläggande kontakt för att utveckla sin personlighet. I stället har det blivit ett ökat beroende av internet och tv-spel.

Brist på kommunikation och vårt viktigaste sociala nätverk som att ta en fika med vänner, det beskrivs som terapi, har bidragit till ett ökat antal självmord.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255