Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2021-01-15

Utökade restriktioner är att vänta

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2021-01-15

Smittspridningen i Andalusien kan ha nått någon form av platå. På fredagen registrerade regionen 6.664 nya smittade i coronaviruset sars-cov-2 vilket är den näst högsta siffran sedan pandemin startade. Enbart siffran från i onsdags är högre då 6.882 nya fall konstaterades enligt siffror som nyhetsbyrån Europa Press hänvisar till från IECA (Instituto de Estadística y Cartografía de Andalucía).

35 personer har avlidit med covid-19 i Andalusien senaste dygnet. Det är sex fler än under föregående dygn men en färre jämfört med förra fredagen.

I Andalusien ligger antalet fall på 463,9 per 100.000 invånare vilket är en ökning med 58,8 jämfört med torsdagens siffra på 405,1. Och det är en ökning med 260 fall sedan förra fredagen den 8 januari med 203,5.

Klockan 17 på fredagen möttes Andalusiens expertkommitté för att ta beslut om vilka ytterligare begränsningar i rörligheten som väntar. Regionpresidenten Juanma Moreno talar om att förhindra en tredje ”explosiv” våg.

Enligt den spanska grundlagen har inte regionalregeringar möjlighet att utlysa en lockdown eller total nedstängning, vilket bara centralregeringen i Madrid kan göra.

Landets smittskyddsläkare Fernando Simón samt hälsovårdsministern Salvador Illa har sagt att någon ny nedstängning av Spanien som i våras inte är aktuellt.

Av den orsaken annonserar Juanma Moreno om en frivilliga nedstängning. Han vädjar i första hand att invånarna tar sitt ansvar inför den explosiva ökningen av smittspridning som sker i den tredje vågen.

Han efterlyste en frivillig hemkarantän och att befolkningen stannar hemma efter bästa förmåga, och att inte lämna hemmet utöver vad som är nödvändigt. Han varnar även för onödiga sociala sammankomster eller att man organiserar möten med vänner eller anhöriga som man normalt inte bor tillsammans med.

Sociala möten begränsas till högst fyra personer.

Det är högre risk för smittspridning inomhus. I utomhusmiljö är smittrisken låg, vilket gör att det är en svår balansgång för myndigheterna att ge råd och införa begränsningar.

Presidenten ber invånarna om att inte bostäder förvandlas till ”minirestauranger” där man träffa vänner eller anhöriga som man normalt inte bor tillsammans med.

- Vi befinner oss i den svåraste perioden under pandemin och det kommer att innebära bekymmer för oss alla. Vi måste vara medvetna om att viruset dödar. Vi kan införa begränsningar av rörligheten med det största ansvaret ligger hos oss själva, att individuellt ta ansvar, betonar Juanma Moreno (till vänster på bild).

Andalusiens hälsovårdsansvarige Jesús Aguirre (till höger på bild) säger att det finns en färdig färdplan. Senare under fredagen framträdde regionpresidenten Juanma Moreno i tv och meddela vad som kommer att gälla från midnatt mellan lördag och söndag.

Andalusien vill tidigarelägga utegångsförbudet att gälla från klockan 20 och att perimeterkarantän införs för samtliga åtta provinser, och kommuner med fler än 500 smittade per 100.000 invånare. Det blir också nya begränsningar som påverkar näringslivet då butiker och restaurangnäringen ska stänga klockan 18.

Utegångsförbud från klockan 20 är något som centralregeringen måste ta beslut om och enligt dem kan inte det tidigareläggas före klockan 22.

Det betyder att utegångsförbud fortsatt gäller mellan klockan 22-06 som tidigare.

Juanma Moreno framträdde på bästa sändningstid på fredagskvällen klockan 20.30 i Canal SUR.

Flera andra regioner i Spanien har infört nya begränsningar. Det gäller Madridregionen som tidigarelägger utegångsförbudet att gälla från klockan 23. Barer och restauranger stänger klockan 22.

I Valenciaregionen gäller perimeterkarantän och presidenten Ximo Puig har på fredagen uppmanat regionens invånare till frivillig hemkarantän. Det råder utegångsförbud mellan klockan 22 och 06. Högst sex personer får samlas och barer och restauranger stänger ned klockan 17.

För snabbast uppdatering följ Svenska Magasinets Twitterkonto @SvenskaMagasinet
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255