Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-08-24

Allmänheten tar saken i egna händer för att stoppa husockupanter

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-08-24

40 bostäder om dagen ockuperas i Spanien. När inte de sociala myndigheterna, lokalpolis och Guardia Civil bryr sig tillräckligt när obehöriga bryter sig in och ockuperar hus och lägenheter tar grannar och allmänhet saken i egna händer. I Sevilla har boende satt press på både kommunfullmäktige, lokalpolisen och elbolag att agera.

En fastighet på calle Guillena de San José de la Rinconada i Sevilla har de boende själva förstärkt för att inte ockupanter ska bryta sig in och lägga beslag på fastigheten. Grannarna vill inte se ockupanter på sin gata, skriver dagstidningen ABC.

Sedan tidigare har ockupanter tagit över hus i området Mirador. För att motverka att det inte sprider sig har boende tagit saken i egna händer. Nu handlar det om att försvara sitt kvarter från inkräktarna.

Det började med att en spansk familj ockuperade en fastighet. Efter det agerade grannskapet och pressade på kommunfullmäktige, lokalpolisen och elbolaget att agera.

”Fastigheten har varit tom sedan 2009. En natt gick de in och larmet gick men Guardia Civil gjorde ingenting. Inte ens någon identifiering av ockupanterna gjordes”.

Till slut lyckades en granne medla med lokalpolisen och kommunen att fördriva husockupanterna. Efter en månad lämnade de fastigheten för att i stället lämna över till en annan grupp bestående av rumäner.

Det beskrivs som en ”svart marknad” som går under namnet ”de patada”. Det handlar om ockupanter som med våld tar sig in i en för tillfället obebodd fastighet.

Sedan ”hyr de ut” fastigheten eller bostaden till en tredje person som betalar för att ta över en ockuperad bostad. Det har blivit en illegal affärsrörelse och myndigheterna står handfallna.

Med hjälp av grupper på WhatsApp och sidor på sociala medier varnar grannar varandra för situationer när ockupanter lägger beslag på bostäder i kvarteret. Grannarna går samman i grupper och ställer sig utanför fastigheten och ber ockupanterna försvinna där ifrån.

Med hjälp av mobiltelefoner filmas händelser.

Samtidigt rapporteras det om ökade antal konfrontationer och oroligheter. Husockupanterna ägnar sig i vissa fall åt olaglig verksamhet som droghandel.

”Vi har blivit tvungna att skapa ett nätverk genom en grupp på WhatsApp där alla boende är med. Minsta misstanke gör att ett meddelande går ut och polisen kontaktas när någon bryter sig in i ett för tillfället obebott hus” säger en person till dagstidningen ABC.

Men att ringa polisen beskrivs som ett lotteri.

”Ibland agerar de och ibland inte”.

Husockupationerna i Spanien har ökat med 40,9 procent de senaste fyra åren. Och för den som åker fast för att ha ockuperat en bostad är straffen låga.

Enligt brottsbalken Código Penal och artikel 245.2 innebär det dagsböter på mellan tre till sex månader.

Enligt uppgifter från inrikesdepartementet registrerades under första halvåret 2020 hela 7.450 ärenden. Det är 40 ockupationer om dagen i Spanien visar en undersökning som ABC hänvisar till.

Det är en ökning med fem procent jämfört med samma period ifjol.

Läs tidigare artikel: Skandinaver drabbas av ockupanter
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255