Vitlöken (Allium sativum) har en intressant historia med märkliga och ibland skrämmande inslag. Den har spelat en viktig roll genom årtusendena, varit uppskattad och avskydd, nyttig och farlig. Vitlöken har varit känd för sina goda egenskaper och nedvärderad på grund av lukten. Allium betyder just illaluktande. Men vi tar det från början. Text/foto: Lennart Ekman
e-post: lennartekman@hotmail.com
För så där en 5000 år sedan i Indien ansåg anhängare till Ayurveda att vitlök var bra mot såväl heshet som tyfus. För 4000 år sedan, i det gamla Babylon, skrev man med kilskrift om vitlökens läkekraft och man har belägg från årtusenden sedan att man i Kina uppskattade vitlökens betydelse när det gällde lyckan att få många barn. Vi vet ju att man där bytte inriktning i vår tid vad gäller barnantalet men vitlöken är fortfarande stapelvara. Dagens Kina har en jätteproduktion av växten medan Japan är ledande inom vitlöksforskning.
I det gamla Egypten gällde det bland annat att få det långvariga byggandet av pyramider och annat som krävde pigga arbetarmassor att fungera och då kom vitlök till god nytta. En slav betingade priset sju kilo vitlök. Man utfordrade slavarna med lök. Det finns belägg för att arbetare klagade när ransonerna minskades. Även själve farao fick sin del. Man fann sex vitlökar i Tuthankamons grav.
De gamla grekerna hade en tveeggad inställning till växten. Eftersom den luktade svavel tyckte man att det påminde om Hekate som härskade i underjorden och använde därför vitlök som skydd mot henne. Hade man däremot ätit vitlök vägrades man tillträde till Cibeles tempel. Man kallade vitlöken Rosa pestosa, Den stinkande rosen, men insåg också att den var bra mot akne och fotsvamp, huvudvärk och senilitet, tandvärk och flintskallighet. Grekiska barnmorskor såg till att ha vitlök i fickan för att skydda de nyfödda mot onda ögat.
Romarna som ofta sysslade med erövringskrig såg till att soldaterna åt sin vitlök för att må bra. Lukten blev en symbol för militärlivet så unga män av god familj uppmanades att avstå från vitlök för att kunna göra karriär och inte hamna i t ex Caesars legioner. Man hade hört från säker källa att kejsarens favoritparfym var just lukten av vitlök.
På den här tiden uppstod föregångaren till aioli som kallades moretum och bestod av krossad vitlök, ost och örter.
Under romartiden gavs vitlök i mjölk till astmatiker, vitlök i maten till epileptiker och rå vitlök till galningar medan alltså kloka aristokratiska familjer sa: Allia ne comedas! Vitlök äter man inte!
Det finns en gammal skröna som berättar om djävulens utdrivande ur Paradiset. Det sägs att i hans vänstra fotspår växte det upp vitlökar, ur hans högra däremot rödlök. Man hittar vitlök i Bibeln, 4 Moseboks 11 kapitel, där Israels barn knorrar och säger: Vi kommer ihåg fisken som vi åt för ingenting i Egypten likaså gurkorna, melonerna, purjolöken, rödlöken och vitlöken.
I judarnas Talmud sägs att vitlök är gynnsam för kärlek och fördriver fiendskap.
Fenicierna och vikingarna kom underfund med att vitlök var ett bra födoämne att ha med sig på långa seglatser.
På medeltiden hade man många knep där man använde vitlök. En klyfta i fickan var bra mot tandvärk. La man klyftan i portmonän höll man ficktjuvar borta. I England undgick man kikhosta hos barnen med en klyfta i strumpan. I Tyskland gav man klyftor till bandhunden för att den skulle bita bättre. I Ungern var vitlök det perfekta skyddet mot vampyrer. I Skandinavien hängde man en vitlökskrans om halsen på kreatur som skydd mot trollen. En sån krans var också bra att ha om halsen för havande.
På 1500-talet skrev Nostradamus om pesten och ordinerade just vitlök: Vitlöken är gudomlig och hälsobringande, men den är också magisk!
Ofta härjade epidemier. 1608 var London drabbat och man bad franska läkare om hjälp. Flera av dem överlevde eftersom de åt vitlök medan många av deras engelska kollegor dog. Ni som har åkt med tunnelbanan i Paris kan känna på lukten var ni är.
En skildrare av hovlivet på 1700-talet säger om hovdamerna att om de alla åt vitlök skulle man inte märka hur de luktade och de skulle vara friskare när de blev gamla.
Under första världskriget i de ryska skyttegravarna använde man vitlök som antiseptiskt medel. Det gick under namnet rysk penicillin. Man har senare visat att löken är 50 gånger verksammare än 90-procentig sprit.
Vitlöken kom ursprungligen från de sibiriska öknarna där man t ex fick betala sin skatt in natura med lök
Många anser att ordet ajo, vitlök på spanska, kommer från keltiskans ail som betyder stark och brännande.
I ett gammalt spanskt talesätt sägs: Ajo hervido, ajo perdido, Kokad vitlök är förlorad vitlök. Jag vet inte om det ligger något i det men vi är ju omgivna av vitlök av alla former här i Spanien och jag tycker att vi ska vara glada för det. I Provence säger ett visdomsord: Den som inte äter vitlök minst en gång om dagen lever inte länge.