Spanien är ett av världens främsta vinländer. De senaste 15 åren har det hänt stora saker på den spanska vinmarknaden och det kommer signaler att landet har börjat ta tillbaka tidigare förlorade marknadsandelar. Snart går Kina förbi som världens största vinland. Av Ola Josefsson
Under fjolåret producerades det 37,8 miljoner hektoliter vin vilket var två procent mer än året innan. Bara Italien och Frankrike producerade mer enligt siffror från EAE Business School. Spanien har i dagsläget 4.059 vinproducenter eller bodegor. Spanien är unikt bland topp 3 som det enda land där antalet vinproducenter växer och landet är även världens största exportör av vin.
Var handlar vi vårt vin i Spanien?
Eftersom vi lever i fritt land utan monopol har blivit välsignade med att kunna köpa vin lite var som helst. 65,7 procent av vinköpen i Spanien görs i livsmedelsbutiker eller supermercados, 15,6 procent av vinköpen görs i större köpcentrum eller hipermercados (15,6%), 7,2 procent av inköpen sker i vinbutiker medan 11,5 procent görs på nätet online.
80 procent av vinköpen på nätet görs av män och det är i huvudsak Ribera del Duero (25 procent) och Rioja (21%) som handlas på nätet. Mest vin i Spanien konsumeras på ögruppen Balearerna med 26 flaskor per person och år följt av Katalonien (25) och regionen Comunidad Valenciana (24).
Annars har Kina seglat upp som nummer 1 när det gäller världens största producent av druvor. Italien och USA är största vinkonsumenterna. Vinkonsumtionen 2016 uppgick till 241 miljoner hektoliter vin och vinnäringen omsatte 29 miljarder euro.
Det framkom när den 40:e världskongressen inom Vingårdar och vinproducenter arrangerades i Bulgarien från den 28 maj till 2 juni. Där medverkade den världsvida vinorganisationen OIV:s generaldirektör Jean-Marie Aurand som redovisade en första analys av fjolåret 2016.
Spanien är fortsatt etta i världen när det gäller vinodlingsareal men Kina närmar sig med raska steg. På bara ett år ökade Kinas vinareal med 17.000 hektar till 847.000 hektar. Spanien har nästan en miljon hektar vinareal, 980.000 hektar.
Under fjolåret 2016 skördades det nästan 76 miljoner ton druvor avsedda även för ätdruvor, russin och inte bara vin. Kina är världsledande med 14,6 miljoner ton druvor och med en marknadsandel på 19 procent. Därefter följer Italien med 7,9, USA 7,1 och Frankrike med 6,4. Spanien ligger på femte plats med 6 miljoner ton.
Italien producerade mest vin under fjolåret med 50,9 miljoner hektoliter följt av Frankrike, 43,5, och Spanien med 37,8 miljoner hektoliter.
Vad händer i närmaste framtiden?
2018 kommer troligtvis Kina att passera USA som det land i världen där det konsumeras mest vin totalt. Faktum är att i Asien ökar vinkonsumtionen mest i procent. Det är värt att notera att konsumtionen tidigare har varit låg i flera asiatiska länder.
Under 2000-talet har vinkonsumtionen ökat i länder som Kina (14 procent), Indonesien (12), Taiwan (9), Filippinerna (7), Vietnam (6), Thailand (6) och Singapore (5). I Sydamerika redovisar Colombia (9) och Mexiko (8) ökning i vinkonsumtion medan Nigeria (6) ökar mest i Afrika.
Vita tips för spanska sommarnätter
Verdejo, Albariño och Chardonnay. Den här månaden håller vi oss till vita viner gjorda på tre olika sorters gröna druvor. Alla med sin egen karaktär och smak.
Protos Verdejo 2016
Producerat vid Bodegas Protos i distriktet Rueda och har fått toppbetyget 93 poäng i mat- och vinguiden Guía Gourmets 2016. Verdejodruvorna är skördade på 15 år gamla vinstockar. Ett torrt frisk vitt vin med naturlig syra som passar utmärkt till fisk och skaldjur eller en skaldjurspasta.
Pris: 6,25
Albariño de Fefiñanes
Du som var med på Svenska Magasinets kultur– och vinresa till Galicien i våras minns säkert besöket vid vackra Palacio de Fefiñanes i albariñovinernas Mecka Cambados. Och missade du årets resa går en ny resa i april 2018. Här görs kanske Galiciens bästa albariño-viner. En välbalanserad doft med fulländning. Eleganta citrusfrukter, fruktigt och smakrikt. Vinet har volym och längd. Det är ett nöje att dricka detta vin i den sammetsljumma spanska sommarnatten. Till skaldjur och fisk. Pris: 12 euro
Jean León 3055 Chardonnay 2016
Jag har tidigare skrivit om legenden Jean León som föddes i Katalonien, körde taxi i New York med taxilicensnummer 3.055 och senare flyttade till Kalifornien och öppnade restaurang La Scala i Beverly Hills. Han återvände 1967 till Katalonien och började odla vin.
Efter att Jean León avlidit sålde änkan vinanläggningen till Miguel Torres som i Jean León såg en av Spaniens stora nydanare.
Det är en ren, fräsch och mycket frisk Chardonnay med hög kvalitet. Sedan 2008 har Jean León endast ekologiska odlingar och från 2012 bär deras viner den ekologiska certifieringen på etiketten.
Ett ljust, friskt och fruktigt vin med en modern smak. En doft av tropiska frukter som ananas, mango och papaya. Frisk ihållande smak som inte tummar på elegans och balans. Ett vin i fullständig harmoni. Pris: Cirka 14 euro.