En måttlig vinkonsumtion i kombination med Medelhavskosten rekommenderas av hälsoskäl. Det var slutsatsen vid kongressen Wine and Health 2017 som nyligen hölls i La Rioja. Yrkesfolk och andra professionella experter inom medicin, vetenskap och näringslära var samlade. Av Ola Josefsson

Totalt 36 experter från USA, Australien, Frankrike, Italien, Tyskland, Sydafrika och Storbritannien föreläste om fördelarna med en måttlig vinkonsumtion. Resultaten var baserade på de senaste vetenskapliga rönen och studierna.
Vin i kombination med Medelhavsdieten minskar risken för kognitiva sjukdomar och motverkar diabetes samt hjärt-kärlsjukdom. Dessutom förbättras tarmfloran. Detta är bara några av fördelarna varför en måttlig daglig vinkonsumtion rekommenderas.

Vinet står för 25 procent av hälsofördelarna med Medelhavsdieten enligt expertpanelen vid den åttonde kongressen Wine and Health som hölls i Spanien den 16 och 17 februari. Kongressen har arrangerats sedan 1996 på olika platser i världen.

Det intressanta är att resultaten presenteras vid en tidpunkt då vissa grupper vill ha en strängare alkoholpolitik. I framför allt Sverige och bland självutnämnda förståsigpåare benämns vin ännu 2017 som en alkoholhaltig dryck och inte som ett livsmedel eller en produkt från jordbruket som det i verkligheten är till skillnad mot öl.

Majoriteten av bodegorna och vinproducenterna hittar vi på landsbygden. Här växer vinstockar och här produceras vin. Det är på ”el campo”, landet, som druvor växer, skördas i den fascinerande kedjan som slutar med att vin blir ett livsmedel eller en produkt från jordbruket.
Det är få bodegor som ligger i industriområden där vi vanligtvis hittar juicetillverkare eller ölbryggerier. Nej vinnäringen hör landsbygden till.

I Spanien hycklar vi inte med livsmedlet vin. Vi är inte rädd för att bli fotograferade med ett glas vin i handen. Jag minns för några år sedan när de nordiska fotbollsklubbarna skulle ha upptaktsträff i Marbella. På plats var några av ländernas förbundskaptener. Alla stod och minglade med ett glas vin i handen. Stämningen var hög.
Men när det skulle fotograferas ställde alla glasen ifrån sig. Idrott och alkohol hör inte ihop var beskedet. När fotograferingen var över stod alla med ett glas vin i handen…

Vid kongressen presenterades åtta positiva synpunkter där vetenskapliga resultat låg till grund.

1. En måttlig vinkonsumtion minskar risken för en för tidig död, oavsett dödsorsak, hos män och kvinnor i alla åldrar. Måttliga vindrickare visar 25 procent lägre risk för en för tidig död jämfört med nykterister eller de som sällan dricker.

2. En måttlig vinkonsumtion minskar risken att drabbas av hjärtattack eller stroke, både för män och kvinnor, jämfört med nykterister. Vinets effekter tillskrivs en skyddande verkan på högt blodtryck, diabetes, övervikt och koagulationssystemet.

3. Vin förbättrar glukosmetabolismen och förbättrar HDL, det goda kolesterolet, hos patienter med diabetes.

4. Vin innehåller polyfenoler som är en kemisk ämnesklass som återfinns i växter och som anses vara antioxidanter. Vinet har prebiotika egenskaper som stimulerar tillväxten av goda bakterier som bidrar till en sund tarmfloran.

5. Vin innehåller resveratrol som kopplas ihop med längre livslängd. En måttlig vinkonsumtion minskar risken för kognitiv svikt/demens. Forskare har funnit fler bevis att vin bevarar den mentala funktionen hos äldre människor. Ett intag av 100 ml vin per dag är tillräckligt för att fördröja eller förhindra utvecklingen av kognitiv försämring hos äldre över 65 år.

6. En måttlig vinkonsumtion kopplas också samman med en lägre förekomst av vissa cancerformer. Resultatet av den franska studien Cancercool som följde 35.292 män över 25 år tyder på att cancer i lungor, läpp, munhåla, svalg och struphuvud minskade med 75 procent i kombination med en måttlig vinkonsumtion, som med konsumtion av frukt och grönsaker. Däremot ökade cancerrisken med andra alkoholhaltiga drycker. Just förhållandet mellan alkohol och cancer är ett av de mest debatterade ämnena. De senaste resultaten tyder på att vin kan ha en annan effekt än andra alkoholhaltiga drycker.

7. Vin innehåller polyfenoler och andra ämnen som också har en skyddande effekt på celler, vävnader och organ. Här är värt att nämna vasodilation som bidrar till en förbättrad blodcirkulation och som sänker blodtrycket. Det goda kolesterolet HDL förbättras och bidrar till hjärtskydd samt reducerar insulinresistensen och därmed risken att utveckla diabetes.

8. Vinet ingår i Medelhavsdieten och står för 25 procent av de positiva resultaten med dieten.

Vad är måttlig vinkonsumtion?
Svaret kan skilja sig beroende på vem du frågar och om du är man eller kvinna. Under mina år i Spanien har jag träffat både läkare och patienter som rekommenderat/blivit rekommenderade att dricka vin till maten varje dag.
Ett till 1 ½ glas vin per dag till er hälsa, säger en expert medan en annan är mer tydlig och säger 150 ml per dag.

Månadens vintips – Bobal
Vindistriktet Utiel-Requena, väster om Valencia på den spanska ostkusten beskrivs som ”hjärta av Bobal”. Här finns cirka tusen hektar odlingar av druvan Bobal som är en av de äldsta druvorna i Spanien. Den är mycket motståndskraftig mot torka.
Det var till Valenciatrakten de första vinstockarna kom med fenicierna från våra dagars Libanon för cirka tre tusen år sedan.
I Requena ligger bodegan Murviedro som producerar mycket bra viner på druvan Bobal för ett rimligt pris. Bodegan grundades redan 1927
Nyligen provade jag Murviedro Coleccíon Bobal Edición Limitada 2012 Reserva. Ett vin som kostar runt åtta euro, mycket prisvärt.
Körsbärsröd med en aning rödbrun nyans efter fatlagring. Stor aromatisk komplexitet med smak av bär som hallon, vinbär och nyanser av kakao, mynta, kola. Sammetslen, med runda tanniner, lång eftersmak med ett något kryddigt avslut. Ett komplett och idealiskt vin till kött, vilt och ost.
Druvorna kommer från gamla vinstockar med Bobal som är den ”infödda” druvan i Utiel-Requena. Lagrat i amerikanska ekfat i minst tolv månader.
Vinet vann under fjolåret 2016 två guldmedaljer. Först vid Ferevin och därefter Berliner Wein Trophy.
Murviedro Coleccíon Bobal Edición Limitada 2012 Reserva hittar du bland annat i den trevliga lilla vinbutiken Los Zarcillos på avenida Condes de San Isidro mitt emot kommunhuset i Fuengirola.