Desierto de Tabernas cirka 25 km norr om Almería i Spaniens sydöstra hörn. Det är i början på juni med redan nu kryper kvicksilvret mot 40 grader. Här skrevs filmhistoria på 1960-talet med Vilda Västern-filmer som gick under smeknamnet ”spagettivästern” Av Ola Josefsson

Landskapet är gjort för Vilda Västern. Det är kargt, dramatiskt och omväxlande. Här finns raviner eller canyons och du får känslan av att Charles Bronson eller Clintan kan dyka upp vid nästa krök.

Desierto de Tabernas ligger i ett område med byarna Tabernas, Gádor, Santa Cruz, Alboloduy och Gérgal som tillhör provinsen Almería. Området på 280 kvadratkilometer är skyddat som naturpark – och här är det knastertorrt. Endast 243 mm regn i genomsnitt per år och tillsammans med en fönvind bidrar det till en mycket torr vildmark. Under ett år kan temperaturen i området pendla från minus 5 grader till 48 grader.

Det var den franska produktionen av filmen “Öga för öga” (’Oeil pour oeil’, 1957) av André Cayatte som gjorde att regissörer fick upp ögonen och väckte nyfikenhet hos andra filmproducenter att resa till denna hittills okända plats. Den första västernfilmen spelades in här 1961, ”Tierra brutal” av Michael Carreras och följdes senare av filmerna ”El sabor de la venganza” och ”Antes llega la muerte” av Joaquín Luis Romero Marchent.

Platsen fick smeknamnet “El Hollywood europeo”, Europas Hollywood under 1960- och 1970-talet. Från slutet av 1950-talet fram till 1980 spelades det in mer än 300 filmer i området, de flesta Vilda Västern. Även Cineteca Nazionale vid Cinecittà utanför Rom i Italien var inspelningsplats för “spagettivästern”. Totalt med Cinecittà handlade det om 500 filmer producerade mellan åren 1962 till 1976.
Det blev en nedgång på 1980-talet men ännu händer det att Desierto de Tabernas utanför Almería är inspelningsplats för film, videoklipp, tv-spottar eller tv-serier. Det fantastiska ökenlandskapet utanför Almería lämpar sig för Vilda Västern.

Med filmregissören Sergio Leone och Clint Eastwood som skådespelare i filmerna ”För en handfull dollar”, ”För några få dollar mer” och ”Den gode, den onde, den fule” fick Desierto de Tabernas ett internationellt uppsving. Även “Harmonica – en hämnare” spelades in här, den kritiserades i USA men är ett mästerverk med Charles Bronson, Henry Fonda, Jason Robards och Claudia Cardinale i rollbesättningen.

De inre delarna av Almeríaområdet påminde Sergio Leone om vildmarken mellan USA och Mexiko. Den Romfödde italienske regissören som avled i hjärtinfarkt 1989, mitt i planeringsarbetet om slaget om Leningrad under andra världskriget, var nyskapande på 1960-talet. Han stod för ett nytt sätt i att kombinera foto, handling och musik till en stark, intensiv enhet.
I vilda västern-filmerna från provinsen Almería handlade det om extrema närbilder, vid ett tillfälle ser man bara skådespelarens ögon, det är långa svepande tagningar, vältajmad och välkomponerad instrumentalmusik. Våldssekvenserna är korta, intensiva och starka. Enligt expertisen gör detta Leone till en långt bredare filmskapare än vad hans västernfilmer först gav sken av.

I början var kritiken hård och nedsättande mot ”snabbproducerade spagettivästern” som var ett samlingsnamn för producerade västernfilmer i Italien och Spanien. Västernfilmer som spelades in i Spanien fick av nedsättande kritiker i utlandet smeknamnet ”chorizowestern”.
Många av filmerna var inga mästerverk. Men vissa filmer bildade en ny skola med en värdig teknisk och konstnärlig nivå i kombination med nyskapande filmmusik som exempelvis Ennio Morricone som gjorde musiken till Sergio Leones västernfilmer. Morricone fick i år det internationella musikpriset, Polarpriset, instiftat av Stikkan Anderson 1989.

Andra filmer som spelats in i Almería är “Lawrence av Arabien” (1962), “Cleopatra” (1963), “Patton” (1970) och “Conan Barbaren” (1982). “Indiana Jones och det sista korståget” (1989) med Harrison Ford och Sean Connery regisserad av Steven Spielberg spelades in på flera platser vid Almería. Inte att förglömma är att John Lennon var här också när han medverkade i filmen “Hur jag vann kriget” (1967) med regissören Richard Lester.

Nu är det temapark och i området finns minst tre filmbyar eller Cinema Studios. Filmbyarna är uppbyggda som vilken Vilda Västern-by som helst, med frisörsalong, whiskeydestilleri, apotek, handlare, bank, kyrkogård, begravningsbyrå, sheriffkontor och givetvis en rejäl saloon.

Två gånger om dagen bjuds det på show på Oasys Parque Temático. När Svenska Magasinet besöker platsen är det en liga som ska frita en fånge. En annan gång kan det handla om ett bankrån. Allt utspelar sig på stadens torg, plaza del pueblo. Besökarna står på balkonger och lite varstans för att följa skådespelarna.
Efter showen på det dammiga och torra torget blir det countrymusik och Cancanshow inne i den luftkonditionerade saloonen. Att en stor kall öl just i detta ögonblick smakar förträffligt bör väl knappast tilläggas.

I anslutning till filmbyn finns det restauranger, glassbarer, swimmingpool, kaktuspark och zoologisk park med de flesta djur som passar in i Vilda Västern. Ett stort utbud alltså, det är inte svårt att tillbringa en hel dag på platsen som familj.
Mängder av skolklasser är på besök och skolbarnen stortrivs. Att få bli fotograferade till häst med en cowboy tillhör favoriterna. Det ges fototillfällen både före som efter showen.
Eller så kan besökaren klä ut sig till en cowboy eller indian och låta sig fotograferas i önskade miljöer. Här finns även en stor souvenirshopp.

Ett filmmuseum innehåller i stort sett bara gamla filmkameror och filmaffischer. Affischerna är kul att se, och en och annan herre med gråsprängt hår nickar igenkännande och drömmer sig kanske tillbaka till pojkåren när han satt i biosalongen och såg söndagsmatinén.

Fakta
Det är Grupo Hoteles Playa S.A. som driver Oasys Parque Tematico som ligger utmed Crta. Nacional 340a Km. 464, vid Tabernas Almeria. Inträde för vuxna 19 euro. Det var här som filmen ”För några få dollar mer” spelades in.
Under perioden 1 juni till 30 september är det cowboyshow klockan 12, 17 och klockan 20. Cancanshowen är klockan 13, 16 och klockan 19. Papegojshowen i den zoologiska parken är klockan 11, 15 och klockan 18.

Gå i Clintans fotspår
Gillar du att vandra så finns det fina vandringsleder i området Desierto de Tabernas. På sajten paisajesdecine (spanska och engelska) finns det exempel på vandringsleder där du kan gå i Clintans fotspår eller i Indiana Johns fotspår. Vandringslederna tar en och en halv timme, fem timmar eller nio timmar att gå beroende på vilken led du väljer. Läs mer om Oasys parque tematico här

Läs om fort-bravo här

Läs om paisajesdecine här