”¡Quieto todo el mundo!”, världen – var stilla! ”¡Todos al suelo!”, Alla ner på golvet. Klockan står på exakt 18.23 måndagen den 23 februari 1981. Överstelöjtnant Antonio Tejero Molina har precis avlossat två skott i kongressen. I februari är det 30 år sedan militärkuppen i Spanien. En tv-film har under hösten spelats in med Málagabon Juanma Lara i en av rollerna. Av Ola Josefsson
Spanien stod för ett ögonblick stilla. Kongressen skulle precis till att rösta, det gällde om Leopoldo Calco-Sotelo skulle godkännas som ny regeringschef av de folkvalda kongressledamöterna. Hela händelsen direktsändes i radio och tv.
När överstelöjtnant Antonio Tejero Molina rusar in i den spanska parlamentsbyggnaden Congreso de los Diputados i Madrid med dragit vapen och skjuter två skott betyder det att händelsen följs av miljontals spanjorers ögon och öron.
Det var inte ETA som stormade kongressen som många spanjorer först trodde. I stället handlade det om ett försök till militärkupp. Kongressen Congreso de los Diputados, Palacio de la Zarzuela och Palacio Buenavista är inspelningsplatser för filmen om militärkuppen ”23-F” som den allmänt kallas i Spanien.
Chema de la Peña ligger bakom filmen där Juan Diego (som Alfonso Armada) och Paco Tous (som Antonio Tejero) ska återskapa minuterna då Spanien stod stilla. Juanma Lara från Málaga spelar en av rollerna (som García Carrés) som var den civila person som hade kontakt med militären under kuppen.
Det var 1981 som sexbarnspappan Antonio Tejero Molina, som för övrigt numera växelvis bor i Madrid och i Torre del Mar på den spanska Solkusten, iscensatte militärkuppen. Antonio Tejero Molina som den 30 april fyller 79 år, var den som ledde statskuppförsöket den 23 februari och som rusade in i kongressen i Madrid med dragen pistol.
Tillsammans med pansargeneralen i Valencia, Jaime Milans del Bosch y Ussía och general Alfonso Armada Comyn skulle militär ordning återinföras i Spanien. Vid tidpunkten för militärkuppen avlöpte storstrejker och våldsamma upplopp varandra. Våldet hade ökat i samhället liksom arbetslöshet och kriminalitet.
Antonio Tejero Molina är född i Alhaurín el Grande på Costa del Sol. Han gick in i Guardia Civil 1951 där han sedan blev överstelöjtnant. Kuppen 1981misslyckades, och kuppmännen dömdes till fängelse. Tejero Molina fick 30 års fängelsestraff men blev villkorligt frigiven den 3 december 1996. Från september 1993 fram till frigivandet tillbringade han endast nätterna i fängelse.
Filmen som spelats in under hösten 2010 kommer att visas på årsdagen den 23 februari 2011, 30 år efter kuppförsöket. Den ska skildra händelsen på ett klart och koncist sätt utan att vara fördömande, säger Paco Tous som spelar Antonio Tejero, mustaschprydd och med trekantig hatt.
Paco Tous har tidigare medverkat i serien ”Los hombres de Paco”, och blir nu den som springer in i kongressen, Congreso de los Diputados, för att skrika de nu världsberömda orden ”¡Quieto todo el mundo!”, världen – håll käft!
Som skådespelare har Paco Tous försökt att skapa en så klar bild som möjligt av karaktären Antonio Tejero.
”Folk tror att de vet vem Antonio Tejero är efter att bara sett honom fem till femton minuter i samband med kuppen. Men vi måste erkänna att han är en man med ideal oavsett vilka de nu är”, säger Paco Tous i en intervju.
Chema de la Peña tror inte att filmen ska riva upp några sår:
”Kuppen är över och det är viktigt att nya generationer får veta vad som hände. Den frihet som finns idag i Spanien är kopplad till vad som då hände och hur kungen och politikerna kämpade för demokratin”.
De la Peña gick i skolan i samband med militärkuppen 23-F och påminner om vilken stor förvirring som rådde vid ögonblicket. ”Min mamma sa till mig att det var ETA som stormade kongressen”.
Filmen ska ses som en politisk thriller.
”Vi ska visa vad som hände den där kvällen, varje ögonblick, varje minut. Det är en politisk thriller byggd på kända fakta”, säger Chema de la Peña som ligger bakom filmen.
Antonio Tejero Molina lever nu ett stillsamt liv och tillbringar mycket av sin tid i lägenheten i Torre del Mar på Solkusten. Han besöker regelbundet en känd bar i området eller så promenerar han utmed stranden eller tar ett dopp i poolen. Han besöker även Málagas feria varje år.
Under en period som militär var han stationerad i Vélez-Málaga. Han är son till en lärare och barnbarn till en jordbrukare, samtliga republikaner. Han är gift med Carmen Diez Pereira, lärare till yrket och dotter till en polisman vid Guardia Civil. De har tre pojkar och tre flickor. Den ena sonen, Ramón, mera känd som Moncho, är katolsk pastor i Mijas i Fuengirolas stift. Ramón Tejero har tidigare studerat filosofi och teologi vid seminariet i Toledo.
Under fängelsetiden som Antonio Tejero Molina tillbringade i tre olika anstalter, Castillo de la Palma en Ferrol (Galicien), Castillo de San Fernando en Figueras (Gerona) och Alcala de Henares (Madrid), började han att måla och ägna sig åt trädgårdsarbete.
Konstintresset fanns där långt före militärkuppen. Under fängelsetiden började han måla mer på allvar och började ägna sig åt trädgårdsarbete. Han började även skriva på sina memoarer och gick några kurser i geografi och historia. I sin ungdom var han en mycket duktig elev med utmärkande betyg. Han målade landskap och porträtt, några av dem såldes för 400.000 pesetas, eller 2.400 euro.
Få personer säger i våra dagar att de har svårt att identifiera Antonio Tejero Molina. I en intervju säger en granne:
”Har han inte en trekantig Guardia Civil-hatt på sig, kan jag inte känna igen honom…”.
I Madrid bor han i militärbostäder inte långt från San Bernardo. I dag 30 år efter militärkuppen vägrar Antonio Tejero Molina att kommentera händelsen.
”Jag tänker inte avslöja något. De har tvingat mig till tystnad”, berättar personer som frågat honom lite nyfiket.
Enda gången som Antonio Tejero Molina har synts i det offentliga rummet var 2006 i samband med en insändare i dagstidningen Melilla Hoy. I insändaren krävde han en folkomröstning i hela Spanien om Kataloniens nya stadga som han menade kommer att innebära att Spanien sprids för vinden.
1982 organiserade Antonio Tejero Molina ett politiskt parti från insidan av fängelset. Partiet Solidaridad Española som var representerat i både kongress som senaten samma år. Ett av de mål partiet hade var att ge Antonio Tejero Molina politisk immunitet för att därigenom undvika straffrättsliga militära åtgärder mot honom.
Under parollen ”¡Entra con Tejero en el Parlamento!”, Gå med Tejero till Parlamentet, fick partiet 28.451 röster (0,14%) för att senare försvinna. Nu för tiden kommenterar han och skriver inlägg i högerextrema tidskriften infonacional.com.
Redan 1978 fick han en offentlig tillrättavisning på grund av ett öppet brev till kung Juan Carlos I där han var oenig med den spanska konstitutionen. I november samma år greps han för samröre i ”Operación Galaxia” som hade som mål att få stopp på den nystartade demokratirörelsen.
Operación Galaxia var kodnamnet på den kupp som förberedes i Spanien redan 1978. Namnet kom av den plats där de personer som förberedde kuppen träffades, nämligen cafetería Galaxia, numera Van Gogh Café i Madrid. Syftet var att stoppa reformprocessen och demokratirörelsen i Spanien.
Måldatum för kuppen var satt till den 17 november 1978 i samband med att kung Juan Carlos I var på officiellt statsbesök i Mexiko. Planen var att storma regeringskansliet palacio de La Moncloa och gripa regeringen.
Minst tre personer låg bakom “Operación Galaxia”, däribland Antonio Tejero Molina och Ricardo Sáenz de Ynestrillas, chef för poliskåren. Ytterligare fler personer ingick men vilka de var är okänt. Planerna misslyckades på grund av att några polismän fick kännedom om kupplanerna och informerade ministeriet.
Den 8 maj 1980 ställdes Tejero och Ynestrillas inför rätta. De menade under rättegången att samtalen på cafetería Galaxia “enbart var en diskussion om möjligheterna att Spanien skulle drabbas av en militärkupp”. Åklagaren krävde sex års fängelse för Tejero och fem år för Ynestrillas. De dömdes dock till sju månaders fängelse och en dag respektive sex månaders fängelse och en dag. Ingen av de två förlorade sin militära rang. Ynestrillas blev senare befodrat till befälhavare.
Militärkuppen den 23 februari 1981 misslyckades. Kuppförsöket var över på 18 timmar efter att kung Don Juan Carlos I klädd i militäruniform i direktsänd tv hållt ett tal till nationen strax efter klockan 1 på natten mot den 24 februari. Se filmklipp från militärkuppen här och här