D-vitamin behövs för att vi ska kunna ta upp kalcium i tarmen och därigenom bygga upp och upprätthålla ett starkt skelett. D-vitamin bildas i huden med hjälp av ultraviolett B (UVB)-ljus. Förutom från solljus, får vi i oss mindre mängder D-vitamin via kosten, främst från fet fisk, vitamin berikade mejeriprodukter eller D-vitamintillskott. Av Vithas Xanit International ​Hospital

En orsak till D-vitaminbrist kan vara en minskad produktion i huden exempelvis p g a årstid och latitud. Ingen syntes sker mellan november-februari på latitud norr om 35° N, d v s i breddgradsnivå med Kreta.

Som riskgrupper för att få D-vitaminbrist kan vi hitta de som sällan vistas ute i solen, de som har mörk hudpigmentering, personer med fettmalabsorption, överviktiga eller de som opererats med gastrisk bypass, veganer och andra som inte äter fisk eller mjölkprodukter samt ammade barn som inte får D-vitamintillskott.

Varför är det viktigt med D-vitamin?
D-vitaminbrist hos vuxna kan producera benuppmjukning, osteomalaci med skelettvärk, muskelsvaghet, muskelömhet, frakturer, diffusa smärttillstånd, gångsvårigheter, parestesier, kramp, koncentrationssvårigheter, nedstämdhet och irritabilitet.

Annons

När det gäller depression, så löper kvinnor med låga nivåer av D-vitamin, dubbelt så stor risk att drabbas av depression jämfört andra, enligt en studie i “The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism”.
D-vitamin är också viktigt för hjärthälsan och bidrar bland annat till att hålla blodtrycket på hälsosamma nivåer. Om du inte får i dig tillräckligt så kan blodtrycket höjas.

Solning och D-vitamin
En person med hudtyp III som exponerar ansikte, armar och händer för solljus i 15 min under en dag (kl 10.00-15.00) i april-september syntetiserar ca 1 000 IE vitamin D3. Kortare tider krävs för hudtyp I-II, längre för hudtyp IV-VI. Syntes av D-vitamin i huden sker inte under vintern i Sverige, p g a minimal UVB-strålning vid denna årstid på våra breddgrader.

Om du tror att du kan drabbas av D-vitaminbrist är det viktigt att du pratar med din läkare om din kost, livsstil och riskfaktorer. Det bästa sättet att ta reda på om du har D-vitaminbrist är att göra ett blodprov.

Om du blir diagnostiserad med D-vitaminbrist, kommer din läkare troligtvis att skriva ut D-vitamintillskott som finns i olika preparat på apoteket.

Dr. María Toro jobbar som distriktsläkare på Vithas Xanit kliniken i Fuengirola samt som ambulansläkare på 061 i Malaga. Arbetar också periodvis som distriktsläkare på Kungshälsan vårdcentralen i Huskvarna.

Dr. Yolanda Sánchez jobbar som distriktsläkare på Vithas Xanit kliniken i Fuengirola samt som ambulansläkare på 061 i Malaga. Arbetar som hyrläkare på olika vårdcentralerna i hela Sverige. Referenser: www.internetmedicin.se, www.praktiskmedicin.se