Traditionell bantning funkar, så länge du bantar. Men vem vill svälta sig resten av livet? GI Viktkolls expert Ewa Söderström berättar varför du går upp fortare än kvickt efter traditionell bantning, medan du förblir mätt och smal med GI-metoden
Av Sara Hammarkrantz
När du bantar genom att äta för lite ställer kroppen in sig på svält. För att överleva ger den sig på de största energiförbrukarna som är musklerna och bryter ner dessa. Först därefter börjar den knapra på dina fettreserver och du går ner i vikt. Men det är också då du börjar frysa, får ont i huvudet och inte kan koncentrera dig.
Men kroppen tänker inte utan motstånd tillåta att energireserverna töms, utan energiförbrukningen sänks rejält och ämnesomsättningen sjunker.
Lägre energiförbrukning
När du efter bantningen börjar äta normalt igen har kroppen kvar den lägre energiförbrukningen och lagrar in överskottet i fettreserven istället. Resultatet? Du går inte bara upp kilona du tappat utan du går oftast upp ännu mer i vikt.
-För vissa personer som har bantat regelbundet kan det ta upp till ett år att återfå en normal energiförbrukning, säger GI-expert Ewa Söderström.
Kolhydratrika
Anledning till att traditionella bantningsmetoder inte fungerar i längden är dessutom att de oftast är fettsnåla men kolhydratrika. För mycket snabba kolhydrater gör att insulinpåslaget fortsätter att vara högt. Du får kraftiga blodsockersvängningarna, som skapar hungerkänslor och okontrollerbart sötsug.
-GI-metoden är ingen bantning, utan det handlar om att förändra dina matvanor till att äta mindre snabba kolhydrater och mer fett och protein. Du blir mätt, slipper sötsug och går samtidigt ner i vikt.
Förändra
Det handlar om att förändra dina matvanor för alltid och lära dig tänka på ett annat sätt. För det konstigaste med traditionell bantning är att man belönar sig med det man helst av allt vill undvika, istället för att ersätta det med något som man faktiskt både får och kan äta.
-Som att byta ut geleråttorna mot 70-procentig choklad, chips mot cashewnötter och öl mot rött vin, säger Ewa Söderström.
Traditionell bantning kontra GI
– Du är ständigt hungrig + Du får äta gott och blir mätt
– Du är ständigt sugen på sött + Söt- och godissuget försvinner
– Du får ont i huvudet + Du slipper blodsockerfall
– Du får koncentrationssvårigheter + Koncentrations och prestationförmågan ökar
– Du har ingen ork och energi + Du blir pigg och få ny energi
– Du är lättirriterad och grinig + Du blir mer stresstålig
– Fettförbränningen minskar + Fettförbränningen ökar
– Musklerna bryts ner + Protein bygger musklerna
– Du går oftast upp dina tappade kilon + Du byter livstil och behåller ditt nya smalare jag
– Du åstadkommer ingen permanent förändring + Du förändrar dina matvanor, hela ditt liv
Därför slutar det med att du väger ännu mer
Lisa äter 2000 kcal per dag och har ett levnadssätt där hon förbrukar 2000 kcal per dag. Hennes vikt är stabil. Lisa beslutar sig för att banta och minskar därför sitt energiintag till 1500 kcal.
Lisa går nu ned i vikt. Men efter en tid märker hon att hon inte längre går ned i vikt, fastän hon fortfarande har några kilo kvar till sin målvikt. Lisa äter därför ännu mindre och hamnar på ett energiintag på 1000 kcal per dag. Efter en tid når Lisa sin målvikt.
Glad att få slippa ständig hunger och trötthet börjar Lisa att äta mer. Successivt äter hon sig tillbaka till sitt ursprungliga intag på 2000 kcal per dag och efter några månader väger Lisa mer än när hon började bantningskuren.